a l'espera de la fase 2

Dos de cada tres locals amb terrassa de Barcelona continuaran tancats

La restricció al 50% del seu aforament fa que l'obertura no sigui viable econòmicament

3.300 negocis de restauració sense espai a l'aire lliure mantenen la persiana abaixada

zentauroepp53517434 terrazas200524182608

zentauroepp53517434 terrazas200524182608

1
Es llegeix en minuts
Efe

Dos de cada tres locals amb terrassa de Barcelona estaran tancats durant la fase 1 de desconfinament, que comença aquest dilluns a la ciutat, per la falta de viabilitat que suposa obrir amb l’aforament reduït.

Segons el Gremi de Restauració de Barcelona, la majoria d’establiments esperaran a reobrir quan la ciutat passi a la fase 2, quan també es permetrà el consum a l’interior dels establiments.

La restricció de les terrasses al 50% del seu aforament fa que l’obertura no sigui viable econòmicament, segons el gremi, que apunta que 7 de cada 10 terrasses es poden tornar a instal·lar avui amb dues taules i vuit cadires, únicament.

D’altra banda, aproximadament 3.300 locals de restauració sense terrassa continuaran tancats i, tenint en compte que el cens comercial fixa en 8.887 el nombre de bars i restaurants, la xifra de negocis que han reobert avui a penes supera el 20%.

El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, considera que, tot i que podem parlar d’una «encara tímida» tornada a l’activitat, és «positiu» avançar en la desescalada.

«La ciutat no podia continuar estancada econòmicament», ha explicat Pallarols, que creu que aquesta fase 1 servirà per «escalfar motors» de cara a la fase 2, on sí que es viurà una reobertura massiva i ha celebrat que es comenci a veure «la llum al final del túnel».

Les ampliacions de terrasses i noves llicències es poden sol·licitar des de dijous passat i s’ubicaran prioritàriament a la calçada, en espais fins ara ocupats per vehicles privats.

El gremi considera que, a l’establir-se un termini orientatiu de 15 dies hàbils per atorgar o denegar les autoritzacions sembla que no «s’arribarà a temps per a al fase 1».

Des del Gremi de Restauració s’ha demanat a la Generalitat que elevi al 50% l’aforament interior permès durant la fase 2, com s’ha fet en altres comunitats.

Notícies relacionades

En un primer moment, el Govern parlava només del 30%, que es va ampliar al 40% quan els primers territoris van passar a fase 2.

Malgrat això, el gremi considera que «amb aforaments tan limitats, no surt a compte reobrir» i que ara el que es necessita és reactivar el sector i recuperar el funcionament ordinari del negoci com abans millor.