MESURA DEL GOVERN MUNICIPAL

Barcelona reforça les activitats per a nens l'estiu postconfinament

Colau presenta un pla extraordinari amb 387.000 places, 40.000 més que l'any passat

El consistori obrirà excepcionalment a l'agost 25 biblioteques, 20 centres cívics i 20 patis

zentauroepp49701813 casal nens barcelona200525121330

zentauroepp49701813 casal nens barcelona200525121330 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Ada Colau ha presentat aquest dilluns un pla extraordinari d’activitats d’estiu per a nens i adolescents de cara a les vacances que sens dubte s’han convertit en les més peculiars per als menors, després de mesos tancats als seus domicilis sense acudir a l’escola: «El missatge és molt clar: els nens són una prioritat per a nosaltres», ha recalcat l’alcaldessa.

El consistori té en compte que aquest no serà un estiu qualsevol i que no només és procedent oferir activitats als nens, sinó tenir en compte, a més, que molts pares es veuran abocats a tornar a la seva vida laboral o a buscar una feina si han perdut la que tenien. En suma: més que mai, és necessari que nens i adolescents tinguin casals i activitats similars.

Increment de places i partides

El pla en si mateix no és una novetat, el que el fa extraordinari és que s’ha incrementat el pressupost, que serà de set milions, un 33,5% més que en el pla de l’estiu del 2019. Les activitats previstes sumen 387.754 places, ha precisat Colau. Són 40.139 places més que l’any passat.

La mesura suposarà una inversió de set milions, un 30% més que en les vacances del 2019

L’alcaldessa ha recordat que les targetes moneder amb què es paguen ara les beques de menjador tenen una vigència prevista fins al juny i ha demanat a la Generalitat que s’ampliïn al juliol i a l’agost. «Han sigut els últims a sortir al carrer», ha recordat Colau sobre els nens, dels quals ha dit que estan sent els oblidats d’aquesta crisi: «No és normal que les escoles estiguin tancades sis mesos sense que s’ofereixi una alternativa».

Juntament amb Colau han presentat el pla la comissionada d’Educació, Maria Truñó, i el regidor d’Esport, David Escudé, que ha remarcat: «Que cap nen deixi de participar en aquestes activitats per falta de recursos».

La frase al·ludia a una altra particularitat d’aquest estiu. S’adjudicarà beca a tots els nens i adolescents les famílies dels quals compleixin els requisits, sense un límit pressupostari. D’entrada, la partida prevista ascendeix a 3,6 milions d’euros, i en cas que sigui necessari s’ampliarà.

Reforç escolar

Dels set milions, dos provenen del pla de barris i es destinaran a les zones de la ciutat on existeix més vulnerabilitat social. L’ajuntament anuncia que tècnics d’integració dels centres educatius, educadors socials, promotors i tècnics del pla de barris contactaran amb les famílies més vulnerables i els informaran de les activitats d’estiu i les beques disponibles.

L’alcaldessa demana a la Generalitat ampliar les targetes moneder de les beques de menjador al juliol i a l’agost

Notícies relacionades

És habitual que al juliol existeixi una àmplia oferta de casals i esplais per als menors. Però també ho és que a l’agost aquesta oferta es vegi severament retallada. Tenint en compte la peculiaritat d’aquest estiu i que probablement molts pares i mares necessitin temps per recompondre la seva situació laboral, el consistori obrirà de manera excepcional 25 biblioteques, 20 centres cívics i 20 patis oberts que normalment tanquen les seves portes aquell mes. És a dir, s’intenta potenciar la conciliació familiar perquè a moltes llars els progenitors puguin centrar-se a trobar una sortida laboral després de la tempesta econòmica que ha causat la crisi del coronavirus. 

D’altra banda, l’ajuntament anuncia guies i assessorament perquè les activitats d’estiu incorporin mesures de reforç escolar, una altra mesura plantejada tenint en compte que els escolars fa mesos que no van a l’escola i que no tots tenen a casa els elements i el context necessaris per no perdre el ritme. Per això s’inclourà entre les activitats el reforç de l’expressió oral i la lectura, entre altres aprenentatges.