On Catalunya

temporada curta

Els xiringuitos de platja de Barcelona obriran després d'un acord 'in extremis' amb l'Ajuntament

chiringo-barceloneta / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Tornen les canyes i els mojitos (legals) a peu de platja. Els assidus al litoral de Barcelona –pendents que es permeti el bany recreatiu però aquests dies abocats de desconfinament a passejar i fer esport sobre la sorra– podran prendre alguna cosa o menjar als 15 xiringuitos locals aquest estiu, després d’un acord ‘in extremis’ entre els operadors i l’ajuntament que en possibilita l’obertura. Els qui ja tinguessin muntada l’estructura abans de declarar-se l’estat d’alarma podran obrir demà mateix, dilluns.

L’equip de govern també ha optat per aplicar aquí la rebaixa del 75% de les taxes de terrassa que s’ha facilitat als bars i restaurants de tota la ciutat. Només que en aquest cas afecta el total del cànon d’activitat temporal, de manera que la suma és molt més important.  S’amplien excepcionalment les dimensions de les terrasses de manera que es mantingui la distància de seguretat per la Covid-19, però els recintes compten amb el seu aforament previst de 30 taules i 120 cadires. També es podrà desenvolupar l’activitat d’hamaques i para-sols a la sorra

El pacte entre el consistori i el col·lectiu es va produir dissabte a la nit, després que l’Associació de Xiringuitos de Barcelona hagués renunciat a la temporada, com va avançar en exclusiva EL PERIÓDICO el 24 abril. Els motius eren els alts cànons que abonen els operadors (en algun cas per sobre del mig milió d’euros), cosa que feia impossible la seva viabilitat econòmica en una primavera-estiu marcat pel confinament i amb mesos d’aturada. Els afectats havien abonat per endavant aquestes taxes pensant que aixecarien la persiana al març, i els números resultaven impossibles. 

Servei i llocs de treball

Però finalment, l’ajuntament ha pres consciència que l’absència de xiringuitos no només hauria deixat sense oferta legal de begudes i menjar als banyistes (un servei necessari per a un litoral tan popular), sinó que també hi havia propiciat la venda ambulant il·legal d’aquests productes, que ja ha crescut sense treva els últims estius, malgrat els riscos sanitaris. També s’haurien perdut els centenars de llocs de treball que genera aquest sector cada any.

El pacte assolit, que implica Parcs i Jardins i la negociació directa de Janet Sanz, segona tinent d’alcalde d’Urbanisme, arriba quan els operadors ja estaven decidits a no obrir. No obstant, no només abonaran només el 25% del cànon corresponent al període real en què obrin, sinó que se’ls tornarà la suma proporcional als dies de tancament amb urgència.

Notícies relacionades

Alguns xiringuitos que ja van muntar la seva instal·lació a principis de març podrien obrir, doncs, des de demà dilluns si arriben a temps d’organitzar-se i proveir-se. La resta prepararan els seus espais molt de pressa en els pròxims dies. 

El Gremi de Restauració de Barcelona ha celebrat aquest pacte (gairebé un part) que torna una activitat econòmica important quant a impacte econòmic i de servei a la ciutat, però també atorga un caràcter de certa normalitat després d’un inici de temporada insòlit. Però Roger Pallarols, director de la patronal, destaca que també s’ha obert una porta a reformular els contractes d’aquesta activitat i garantir la seva futura viabilitat, després de diversos anys de queixes dels operadors.