més activitat

Barcelona demana prudència de cara a la fase 1

A partir d'aquest dilluns la imatge més significativa de la capital catalana serà la de les terrasses obertes

zentauroepp53503322 terraza bcn200524142757

zentauroepp53503322 terraza bcn200524142757 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts

Aquest diumenge les 5.500 terrasses de restaurants i bars de Barcelona enllesteixen la seva posada al punt per reobrir dilluns, quan la ciutat entra en la fase 1 de la desescalada, mentre l’Ajuntament reforça els serveis municipals i demana als ciutadans responsabilitat i prudència. En una nota de premsa, el consistori de la capital catalana assegura que el canvi de fase està avalat per les dades sanitàries, que indiquen una evolució a la baixa de les xifres de la pandèmia, i que l’ajuntament ha reforçat els serveis municipals, entre aquests els de transport i neteja, per dur-lo a terme amb «totes les mesures de seguretat per a la ciutadania».

Malgrat això, demana als ciutadans que actuïn amb prudència i responsabilitat en aquest nou context de la desescalada, «perquè el coronavirus encara es troba en circulació activa». A menys de 24 hores de canviar de fase, l’Ajuntament de Barcelona recorda que a partir de dilluns continuen vigents les franges horàries per sortir al carrer: de 6 a 10 hores, passeig i esports per a ciutadans d’entre 14 i 70 anys; de 10 a 12 per a majors de 70 anys; de 12 a 19 per a nens i adults de la seva unitat familiar; de 19 a 20 per a majors de 70 anys i de 20 a 23 novament per a passeig i esport de persones de 14 a 70 anys.

Mesures de distanciament

Els alleujaments més destacats en aquesta fase seran l’obertura de les 5.500 terrasses de bars i restaurants de la ciutat, a què l’ajuntament ha permès ampliar el seu espai per complir les mesures de distanciament de seguretat estipulades. Finalment també podran obrir els xiringuitos de les platges de Barcelona, que han arribat a un acord amb l’Ajuntament per disposar de més espai després que el mes d’abril passat anunciessin que donaven per perduda la temporada i que aquest estiu no obririen.

Així mateix, la nova fase de desescalada permet les trobades de fins a un màxim de 10 persones en domicilis particulars, al carrer o a les terrasses, sempre amb mascareta i guardant la distància de seguretat de 2 metres.

La situació dels comerços de la ciutat es manté igual que durant aquesta última setmana de fase 0 avançada, per tant, poden obrir aquells de menys de 400 metres i amb un 30 % de l’aforament habitual.  Segons dades de l’ajuntament, des del dia 18 el 82 % dels comerços d’aquestes característiques de la ciutat han reprès l’activitat.

Més autobusos

Perquè totes aquestes noves activitats es puguin dur a terme amb garanties, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) incrementarà l’oferta de metros i autobusos, amb reforços en hores punta i en les línies de més afluència de passatgers. Per accedir al transport públic, que així mateix veurà incrementat el seu personal de seguretat, és obligatori l’ús de mascaretes, i el consistori recomana evitar les hores punta i, en el cas dels desplaçaments amb bicicleta, recorda que continua adaptant carrers amb carrils-bici.

Per garantir la neteja a la ciutat, a partir de dilluns s’incorporen tots els empleats disponibles per reprendre la totalitat dels serveis de neteja municipals amb la freqüència normal, especialment les tasques de desinfecció d’entorns sensibles com mercats, hospitals o centres sanitaris.

Serveis socials

Notícies relacionades

A partir de dilluns també es reprenen els serveis de manteniment preventiu de contenidors i papereres, després que dilluns passat es reprengués la recollida de trastos vells, i es reobren els punts verds en tota la seva franja horària. Els cementiris municipals tornen a permetre les visites, tot i que es limita a 15 persones els assistents a enterraments a l’aire lliure i a 10 a incineracions.

El consistori també reobre 20 centres de Serveis Socials per a atenció presencial i recupera de forma progressiva i amb cita prèvia l’atenció a les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) de Sants-Montjuïc; Les Corts; Horta-Guinardó; Sant Andreu i Sant Martí, després que dilluns passat obrís l’OAC de Sant Miquel. De la mateixa manera, es reprèn l’atenció presencial en els serveis municipals de l’àrea de Feminismes i LGTBI, d’ajuda a les dones. 

Temes:

Desescalada