desescalada barcelonina

Les terrasses de Barcelona podran guanyar un espai extra amb quatre taules

L'ajuntament compensarà la retallada de l'aforament al 50% permetent ampliar-les per la calçada

Les terrasses obriran dilluns a mig gas si s'implanta la fase 1, però podran créixer en 15 dies

segea53476376 varias personas disfrutan de la terraza de un bar en el pase200520175818

segea53476376 varias personas disfrutan de la terraza de un bar en el pase200520175818 / Alex Zea

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

L’esperadíssima tornada de les terrasses als carrers de Barcelona, prevista per al dilluns que ve si s’autoritza la fase 1 de desescalada, possiblement sigui decebedor per als clients perquè a molts petits empresaris no els compensarà aixecar la persiana de moment. Tot i que la bona notícia és que cap a mitjans de juny l’oferta anirà millorant substancialment per mitjà de l’ampliació provisional d’espais autoritzats per prendre alguna cosa a la fresca decretada per l’ajuntament. De fet, en aquests metres quadrats extra es podran guanyar fins a quatre taules amb quatre cadires per establiment (fins i tot sis excepcionalment) per compensar la retallada de l’aforament en el perímetre habitual que tenia destinat cada terrassa. 

El pròxim dia 25 s’espera que totes les terrasses cobertes puguin obrir al 50% de la seva capacitat, com marca l’Estat, per garantir distàncies de seguretat sanitària. No obstant, el consistori barceloní ha volgut incentivar l’activitat econòmica agregant espai extra de forma temporal per a tots els operadors que ho demanin, tot i que aquestes tramitacions s’iniciaran el mateix dilluns amb la previsió de respondre’ls abans de 15 dies.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat avui dimecres que l’ajuntament ha de tot i més per reactivar l’activitat econòmica a peu de carrer de la ciutat, assumint un cost d’11 milions d’euros. D’aquests, cinc són els que es deixen d’ingressar a l’anul·lar les taxes d’ocupació de la via pública durant l’estat d’alarma i reduir-les un 75% per a la resta de l’any, fins al desembre. Els altres sis es destinen a dotar de recursos la maquinària municipal per poder encarrilar l’allau de peticions de terrasses que sens dubte s’acosta. 

L’ajuntament assegura que amb la mesura provisional el 93% de negocis gaudiran del mateix aforament o superior que ja tenien en les seves terrasses

Amb aquesta finalitat s’ha creat un equip que inclou responsables de Paissatge Urbà, Guàrdia Urbana, Comerç, Barcelona Activa, Salut Pública, districtes..., així com 16 tècnics i 11 administratius que sens dubte hauran de treballar a preu fet. I és que als 5.500 bars, restaurants i locals de degustació que actualment tenen llicència de terrassa i per tant poden demanar espai afegit, caldrà sumar-hi els que no la tenien i també poden sol·licitar-la. 

Qüestió de terminis

Les possibles demores són la principal queixa del Gremi de Restauració i de les patronals de comerç Barcelona Oberta i Barcelona Comerç, que ahir van replicar que la fórmula és molt complexa i deixarà durant diverses setmanes els operadors sense aquestes anhelades taules de més. Les patronals pretenien que l’ampliació es realitzés només mitjançant un comunicat i a les voreres per anar més ràpid, en lloc de la tramitació que ha decidit l’ajuntament. 

Els afectats veuen el vas mig buit perquè el 75% de les terrasses de la ciutat compten amb menys de quatre taules, de manera que dilluns si decideixen obrir tindran una oferta pírrica d’una o dues taules, que fa inviable la seva rendibilitat, critica el Gremi de Restauració. En canvi, la segona tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, emfatitza que totes aquestes podran guanyar fins a quatre noves taules en qüestió d’un parell de setmanes, cosa que els donarà més aforament (temporal) del que tenien abans de la pandèmia.

D’aquesta manera, calcula que un 93% de terrasses podran mantenir o augmentar la capacitat prèvia al confinament. L’àrea a afegir dependrà del carrer i situació de cada negoci, perquè l’ajuntament té clar que s’ha d’incorporar per la calçada i no a les voreres, «per complir les distàncies de seguretat dels vianants».

Però robar espai al cotxe no serà fàcil. La idea és fer-ho sobretot a costa de places d’aparcament. Si cal envair un carril de circulació, s’hauran de coordinar els diversos operadors d’un mateix tram perquè el consistori readapti (si és possible) la circulació. I no es podran envair carrils bici ni de bus, ni afectar l’accés a pàrquings, equipaments o comerços on calgui fer cua. A places i rambles, en cap cas es podrà sobrepassar la línia vermella d’un 50% de l’espai lliure per al vianant o l’oci dels ciutadans, insisteixen. 

L’operatiu promet ser complex i a la carta, tot i que Sanz garanteix que hi haurà agilitat en tots els tràmits (excepcionals i «sense els drets i obligacions d’una llicència», amb validesa fins al desembre), i Collboni ofereix flexibilitat per donar solucions que facilitin la supervivència als negocis, sigui contemplant guanyar voreres en situacions que no possibilitin cap altra opció, o fins i tot arribant a dotar de sis taules els casos que per espai ho permetin, sempre que siguin en calçada i amb la distància mínima de dos metres de separació. L’horari serà l’habitual.

Aquesta filosofia d’ampliació de l’espai públic amb finalitats de promoció econòmica s’aplicarà també al comerç de proximitat, al qual es donarà facilitats per treure la seva activitat al carrer amb llocs de venda els caps de setmana, o altres activitats promocionals, i també amb les taxes rebaixades. 

Consens polític

Notícies relacionades

L’ajuntament, que ha de ratificar les mesures en el pròxim ple, però diu que compta amb consens previ amb grups de l’oposició, ha pensat fins i tot en els establiments situats en carrers estrets i sense capacitat per instal·lar terrasses. A aquests se’ls permetrà obrir barres o altres estructures al carrer per poder generar negoci, si són compatibles amb el pas d’invidents o altres col·lectius amb discapacitats físiques, segons ha detallat el regidor.

El consistori tramitarà totes les peticions amb urgència des de dilluns per via telemàtica, per telèfon (una línia 900 de Barcelona Activa que, segons les patronals, ja està saturada per a altres tràmits) i un punt d’atenció presencial a l’Oficina d’Atenció a les Empreses (OAE) de Barcelona Activa (carrer de Roc Boronat, 117). 

40.000 mascaretes per als comerciants

 L’Ajuntament de Barcelona repartirà unes 40.000 mascaretes entre els comerciants de la ciutat per al procés de reobertura de l’activitat econòmica, que es duu a terme a mesura que avança la desescalada. Collboni ha detallat que aquesta primera remesa de material de protecció s’entregarà d’acord amb el conveni firmat entre el consistori i entitats representatives del comerç de la capital catalana.