PRESSUPOST MUNICIPAL

Colau demana poder utilitzar els estalvis de l'ajuntament i la fase 0,5

L'alcaldessa de Barcelona proposa obrir equipaments públics per als nens aquest estiu

zentauroepp53297318 11 02 2020 la alcaldesa de barcelona  ada colau  interviene 200509110624

zentauroepp53297318 11 02 2020 la alcaldesa de barcelona ada colau interviene 200509110624 / David Zorrakino - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat a l’Estat que permeti que els ajuntaments puguin utilitzar els seus «estalvis» per fer front a la crisi del coronavirus i ajudar l’economia local, i ha defensat la proposta del vicepresident del Govern, Pablo Iglesias, de crear un impost a les grans fortunes.

En una entrevista aquest divendres en ‘Els Matins’ de TV-3, ha assegurat que la intenció del consistori és no fer retallades, i per això han insistit a l’Estat: «Ja és hora que ens deixin gastar els nostres estalvis», ha dit Colau sobre el superàvit dels ajuntaments.

Ha descartat treure impostos municipals, perquè considera que són necessaris i que és impossible treure’ls i alhora dur a terme mesures socials, i després ha insistit en un impost a les grans fortunes per reduir la desigualtat: «Necessitem recursos per redistribuir».

Preguntada per si s’ha plantejat que Barcelona passés ja a la fase 1 de desconfinament, Colau ho ha negat, ha afirmat que l’ajuntament i la Generalitat tenen el mateix objectiu i ha destacat que aquesta serà una «etapa llarga, que requerirà paciència», i per fer-ho s’han creat grups de treball i coordinació amb la Generalitat.

Flexibilitzar la fase 0

Colau confia que el Ministeri de Sanitat aprovi la proposta de flexibilitzar la fase 0 a Barcelona i l’àrea metropolitana, ha destacat la «voluntat de coordinació» entre la Conselleria de Salut i el ministeri, i ha recordat que es tracta d’una zona molt densament poblada i amb més risc que hi hagi un rebrot de la pandèmia.

Al ser preguntada pel decret de l’estat d’alarma i la seva pròrroga, Colau l’ha qualificat de necessari, tot i que ha afirmat que «segur que s’han comès errors», i ha valorat que amb el desconfinament s’estigui dipositant més confiança en les administracions més pròximes.

Ha dit que no va entendre el ‘no’ d’ERC a l’última pròrroga, perquè considera que encara era necessari: «Hi ha altres eines jurídiques, però s’han de preparar», i ha demanat que hi hagi màxima coordinació en el desconfinament i augmentar el paper de les comunitats autònomes i dels ajuntaments.

Respecte a les eleccions catalanes, l’alcaldessa de Barcelona ha assegurat que ara no és el moment, ha dit que hi ha un Govern dividit i ha conclòs que «quan hi hagi una mínima normalitat es podran plantejar, però ara mateix no».

Enorme impacte econòmic

L’alcaldessa ha dit que l’impacte econòmic que tindrà en el turisme la crisi de la Covid-19 a la ciutat serà enorme i ha demanat que es tingui «una mirada àmplia» i no deixar-se portar per l’angoixa; després ha assegurat que Barcelona vol visitants locals i que aquests mesos seran per fer una transició cap a un model de turisme sostenible.

Sobre el possible tancament de la planta de Nissan a la Zona Franca de Barcelona, Colau ha defensat que treballaran «tots junts» perquè l’automobilística es quedi i ha remarcat que la ciutat és una aposta de futur, tot i que ha apuntat que la companyia té una situació financera complexa a nivell global.

Ha enviat el seu recolzament als treballadors de la planta i ha defensat la proposta del secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, que Nissan permeti un temps de transició i que les institucions treballin «per a un pla de reconversió».

Equipament educatiu

Notícies relacionades

Preguntada per l’obertura de les escoles, Colau ha dit que estan treballant protocols per habilitar equipaments públics perquè aquest estiu estiguin «a disposició de qui més ho necessiti», ja que per ella les escoles són un espai no només educatiu, sinó de sociabilitat dels nens i nenes, i ha lamentat que aquest tema s’hagi deixat per al final, en les seves paraules.

L’alcaldessa ha explicat que l’ajuntament està en contacte amb el conseller d’Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, per «buscar la manera d’obrir aquests equipaments», i ha demanat que es busquin solucions igual que s’està fent en altres activitats.