NOVES MESURES

Els taxistes es poden negar a acceptar clients sense mascareta

La patronal del taxi i l'AMB pacten un pla de xoc per reactivar el sector

zentauroepp52804910 coronavirus barcelona taxis200316132201

zentauroepp52804910 coronavirus barcelona taxis200316132201 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els taxistes de Barcelona poden negar-se a acceptar usuaris que no portin la mascareta posada, ja que el seu ús és obligatori, com en la resta de mitjans de transport públic.

Ho ha explicat aquest dimarts la presidenta de l’Institut Metropolità del Taxi (Imet) i regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, al ser preguntada per aquesta qüestió. Alarcón ha respost que seran els viatgers i no els taxistes els que hauran de pagar una multa si es treuen la mascareta, segons li ha traslladat la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra.

Alarcón ha presentat un pla de xoc que l’Institut Metropolità del Taxi, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona han acordat amb el sector del taxi per garantir la seguretat en aquest mitjà de transport i ajudar-lo a combatre la baixada en els desplaçaments generada per l’emergència sanitària.

El pla, que està pensat en tres fases, inclou protocols de desinfecció i higiene dels vehicles, l’adopció d’una app específica per organitzar els serveis, serveis telemàtics d’atenció en el taxista, campanyes de comunicació assessorament sobre ajuts.

Els taxistes han patit una important baixada de serveis i ingressos en relació amb l’activitat que realitzava abans del confinament de la població. La nova app suposarà la necessitat de geolocalització de tots els taxis, una cosa que ara només compleix la meitat dels taxis, bé per mòbil o per radioemissora. L’app permetrà al sector adaptar-se al nou model de demanda que la situació actual està imposant, i establir el percentatge de servei de taxi en les diferents fases de la desescalada per ajustar l’oferta de vehicles en funció de l’increment de la demanda de mobilitat de la ciutadania que es vagi produint.

Mesures de desinfecció i higiene

El Pla preveu també l’aplicació de protocols homologats d’higiene i desinfecció dels vehicles i de sistemes de protecció per garantir la seguretat tant dels taxistes com dels usuaris, amb l’obligatorietat de portar mascaretes. L’IMET ha repartit 14.000 mascaretes als professionals del taxi, i en els pròxims dies farà un nou repartiment.

També s’ha demanat al col·lectiu que compleixi les mesures adoptades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i per la Generalitat de Catalunya per garantir la seguretat sanitària dels passatgers i del conductor, com, per exemple, la disposició i el nombre de passatgers permesos a l’interior dels taxis.

Notícies relacionades

Així mateix, s’ha aprovat la instal·lació provisional als taxis de mampares de protecció amb material transparent i flexible per evitar interferències amb els sistemes de seguretat dels vehicles (coixins de seguretat, cinturons, etc.) i es treballarà amb el sector de components per a l’automòbil per buscar alternatives viables que puguin ser de caràcter definitiu.

L’IMET vol acordar amb TMB perquè els taxistes puguin desinfectar els vehicles amb ozó a les cotxeres d’autobusos de la Zona Franca durant les hores en què les instal·lacions tinguin poca activitat.