ALLEUJAMENT AL SECTOR

Barcelona rebaixa un 75% la taxa de les terrasses

El consistori també permetrà una flexibilització en l'ocupació de l'espai públic de bars i botigues per contrarestar la reducció d'aforament

Les mesures són provisionals i pretenen ajudar els sectors de la restauració i el comerç contra la crisi econòmica provocada per la Covid-19

zentauroepp53325838 grafcat5971  barcelona  05 05 2020   varias personas toman c200506113705

zentauroepp53325838 grafcat5971 barcelona 05 05 2020 varias personas toman c200506113705 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré

Flexibilització de l’ús de l’espai públic per poder augmentar les taules exteriors de bars i restaurants, i així contrarestar les limitacions d’aforament imposades pel distanciament social, i rebaixa dràstica de la taxa de les terrasses, al voltant d’un 75%. Aquest és l’anunci que l’Ajuntament de Barcelona va fer ahir per boca de Jaume Collboni i Janet Sanz, tinents d’alcalde d’Empresa i d’Urbanisme, respectivament. La proposta d’ocupació de nou espai públic va dirigida també al petit comerç, al qual es facilitarà poder fer fires al carrer.

Les mesures pretenen ajudar la recuperació de dos dels sectors, el del comerç i la restauració, que més estan patint els efectes col·laterals de la Covid-19 i del confinament. Dos sectors, a més, molt importants per a l’economia de Barcelona: el primer ocupa 152.000 persones, el 14% del total de la ciutat, i el segon, gairebé 7.000, que representen el 6,4%. La proposta obeeix també a la pròxima nova normalitat que sembla que tindrà lloc bàsicament al carrer, «el lloc on es podrà donar més seguretat sanitària», segons el parer de Collboni; per tant, l’ajuntament ha decidit adaptar els seus «instruments i marc legal per afavorir l’activitat econòmica en l’espai públic».

Tràmits àgils i ràpids

L’objectiu és que cap local abaixi la persiana i cap treballador es quedi a l’atur. Metes difícilment assequibles, segons els professionals de la restauració, amb les cadires de les terrasses reduïdes a la meitat. Així que el consistori convida a ocupar el carrer. Però no de qualsevol manera: «De cap manera serà a costa dels vianants. Aquest nou espai públic es guanyarà a la calçada, serà espai vinculat a estacionament i circulació de cotxes», segons Sanz, que veu en això «una oportunitat per continuar enfortint un model d’espai públic que prioritzi la vida de barri i el foment d’una mobilitat sostenible». La iniciativa té un antecedent: la prova pilot que es va fer en l’anterior mandat amb els vetlladors i terrasses de l’entorn de la Sagrada Família.

Des del consistori asseguren que serà relativament senzill mantenir l’espai actual de tres de cada quatre terrasses (la majoria, de quatre taules o menys). Les més grans i les situades en carrers per als vianants o en entramats estrets s’estudiaran cas per cas, i s’intentarà buscar solucions perquè tothom pugui tenir una sortida a l’exterior. Per fer-ho l’ajuntament planteja una gestió centralitzada que pugui atendre les peticions que formuli cada restaurador (9.300, a Barcelona) i uns tràmits ràpids i àgils que no dependran de llicències, sinó d’autoritzacions provisionals.

Decret d’alcaldia

Notícies relacionades

La idea és que la nova mesura entri en funcionament tan ràpid com Barcelona accedeixi a la fase 1 de desconfinament i que s’estengui a tot el temps que duri l’actual excepció econòmica, d’entrada, fins al 31 de desembre. Després es revisarà i prorrogarà, si és necessari. Tot i que l’ocupació de l’espai públic no és l’única ajuda anunciada ahir, sinó que també hi haurà una rebaixa de la taxa de terrasses, en concret aquesta serà del 75% i tindrà el mateix període de validesa que l’ocupació de l’espai públic. Tot i que no es posarà en marxa fins al final de l’estat d’alarma, ja que, mentre aquest estigui actiu, la taxa no es cobra. S’ha de veure com s’aplicarà, perquè comporta conseqüències jurídiques, però Collboni afirma que es farà «ràpid».

De moment, les mesures anunciades són una proposta d’acord pactada amb tots els grups municipals i els gremis afectats que s’ha d’acabar de negociar per saber-ne els detalls.  Després es tramitarà com a decret d’alcaldia perquè entri en vigor i posteriorment es ratificarà amb una votació en el ple municipal.