crisi sanitària

Barcelona pateix els efectes d'una menys freqüent neteja des del confinament

L'operatiu s'ha reduït a un 44%, alhora que han crescut les actituds incíviques amb les escombraries

L'ajuntament reforça la recollida de borrissol dels arbres i recuperarà més plantilla en els pròxims dies

zentauroepp53324065 bcn200505182630

zentauroepp53324065 bcn200505182630 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
P. Castán

No tots els barris la pateixen en igual mesura, però en les últimes setmanes la imatge de brutícia o deixadesa als carrers de Barcelona ha anat empitjorant en alguns carrers segons avançava el confinament. Des de fa uns dies, aquesta sensació és encara més acusada davant de la gran quantitat de borrissol dels arbres (sobretot plataners) que flota a l’ambient i acaba aterrant a la via pública. L’Ajuntament de Barcelona assumeix que la pandèmia i tancament de la població s’han acompanyat d’una eventual reducció de recursos, que impliquen tenir activa només un 44% de la plantilla de netejadors. En els pròxims dies i segons avanci la desescalada, s’hi anirà afegint personal, tot i que ja han començat reforços específics, com ara la recollida de l’aquest molest borrissol amb maquinària i no escombrada manual.

El consistori recorda que la reducció de personal ha respost a plans de contingència per garantir el servei en diferents torns (malgrat algunes baixes i mirant d’evitar contagis), i segons un ús més baix de la via pública. L’objectiu és arribar al 66% de la plantilla activa en pròxims dies, quan s’assoleixi la fase 1 de desescalada.

Crida al civisme

No obstant, com ha reconegut aquesta setmana l’ajuntament, algunes actituds incíviques s’han incrementat durant l’estat d’alarma, com no recollir els excrements de gos o deixar fora del contenidor les escombraries. Així com dipositar mobles al carrer (no hi ha recollida) o restes a les portes dels punts verds, que continuen tancats. Per això ara es fa una crida a la col·laboració ciutadana.

Notícies relacionades

No obstant, el consistori està mirant de millorar problemes específics, com el recent augment del borrissol vegetal (tan molest, tot i que no genera al·lèrgies, com passa amb els grans de pol·len) als carrers, atribuït a les fortes pluges, l’arribada de la primavera i més visible encara pel vent i la menys freqüent neteja dels carrers. En aquest sentit, ja s’han canviat els equips manuals d’escombrada per maquinària més potent per combatre-ho. 

Mentrestant, es mantenen serveis especials iniciats al març per desinfectar contenidors i entorns de mercats i farmàcies, entre d’altres.