Emergències durant la pandèmia

El confinament frena els incendis als domicilis de Barcelona

Les xifres dels bombers municipals i de la Generalitat comptabilitzen un 30% menys de focs en pisos i locals

Els funcionaris dels dos cossos s'aboquen a la contenció de la crisi sanitària del coronavirus

zentauroepp50655094 barcelona 30 10 2019 barcelona  incendio burger king  proven191030121847

zentauroepp50655094 barcelona 30 10 2019 barcelona incendio burger king proven191030121847 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els bombers fa un mes que estan bolcats en la contenció de la pandèmia. Sebastià Massagué, director del cos d’emergències de Barcelona, va redactar una ordre per redefinir el funcionament de l’estructura deixant per escrit que aquesta és «una organització amb vocació de servei i no de protagonisme».

Els funcionaris municipals van cedir ambulàncies al SEM, van fixar normes d’autoprotecció per evitar que el contagi intern posés en risc el servei, van donar instruccions per començar a descontaminar espais com els geriàtrics i van integrar els perfils més tècnics a un equip conjunt que, des de l’edifici Mestral de l’hospital Pere Virgili, coordina la resposta de la ciutat contra el coronavirus. Aquesta setmana els bombers municipals han començat a fer tests PCR de Covid-19 en les residències i a traslladar els casos positius a nous espais. «Estem bolcats en la crisi sanitària», explica Massagué.

Molts menys focs

Aquest esforç, no obstant, no podia descuidar la vigilància d’emergències com incendis o salvaments habituals. Semblava factible que el confinament decretat per l’estat d’alarma del Govern espanyol, que manté des de fa més d’un mes les famílies tancades a casa per frenar la velocitat de contagi del virus, acabaria provocant més serveis en domicilis a causa que l’activitat a les llars es multiplicaria. No obstant, ha succeït el contrari. Els focs en vivendes, bars i locals han caigut més d’un 30%.

De 396 incendis en domicilis de l’1 al 31 de març del 2019 s’ha passat als 286 actuals. Durant la franja nocturna, les dades són semblants: 158 el 2019 i 144 el 2020. El canvi substancial es detecta durant la franja diürna: 233 el 2019 i 142 el 2020. 

Sí que resultava previsible que baixessin els serveis en locals de restauració. «Les sortides per flames provocades per fregidores o extractors que s’encenen són freqüents», explica Massagué. No obstant, l’absència de focs en cuines de bars i restaurants, sobre el paper, podia haver sigut compensada en la suma total d’emergències per l’activitat als fogons domèstics, que aquests dies assumeixen una productivitat molt per sobre dels dies previs al confinament, quan molts ciutadans menjaven lluny de casa. Això no ha ocorregut.

Les dades de la Generalitat confirmen el descens

Malgrat que les dades del març passat no permeten fixar conclusions definitives a Barcelona perquè fins al dia 13 no va començar el tancament de restaurants i fins al 15 no hi va haver reclusió, la tendència a la baixa sí que pot confirmar-se amb les dades dels Bombers de la Generalitat, que apaguen els incendis en edificis de la resta de poblacions catalanes.

Les dades de l’Administració demostren que des del 13 de març fins al 5 d’abril –un interval de 20 dies de confinament– en els municipis catalans –tret de Barcelona– els focs en domicilis i locals van passar de 386 a 270 en comparació amb el mateix període del 2019. Novament una reducció d’aproximadament un 30%, en la mateixa línia que Barcelona.

Massagué apunta que, tot i que l’activitat en els domicilis particulars hagi augmentat, la presència de tantes persones a les llars també permet que els incendis provocats per badades durant el dia s’hagin reduït exponencialment perquè sempre hi ha algú a prop que ho veu abans que es propagui la flama.

Notícies relacionades

«Hi ha molts focs que no assoleixen la magnitud que tenien abans i es queden en simples conats perquè directament els mateixos ciutadans poden apagar les flames pels seus propis mitjans quan les descobreixen» de seguida, assegura l’especialista.

Aquesta és l’explicació de per què durant la nit el global d’incendis ha disminuït molt menys. Si els ciutadans dormen, tot i que segueixin al domicili, una distracció com un curtcircuit o una estufa de flama que pren una cortina o una espurna d’un foc de llenya mal apagada que salta al sofà són incidents que sí que tenen temps de créixer i provocar un foc de més entitat que obligui a activar els bombers.

Els suïcidis i morts d’avis en solitud tampoc es disparen 

Els serveis catalogats pels bombers com salvaments –una persona atrapada en un ascensor, un intent de suïcidi o veïns que truquen preocupats per un ancià que viu sol– sí que han crescut durant aquest primer mes de confinament. Però ho han fet de forma molt puntual. 

Temes:

Bombers