Barcelona assumeix un estiu turístic perdut i posa la vista en el 2021

El sector s'aferra a tot estirar a reactivar a la tardor el turisme de reunions

zentauroepp53043691 bcn parc guell200406211001

zentauroepp53043691 bcn parc guell200406211001 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

En els anys més negres de la recent crisi econòmica, Barcelona va resistir l’envestida millor que la resta de la Península per obra i gràcia del turisme internacional, que va insuflar divises tot aquell temps. Ara, apunten des del sector, la ciutat prendrà consciència com mai de la importància d’aquest «petroli» per a la capital catalana. Les mil ramificacions del turisme a la  ciutat (d’hostaleria a proveïdors i serveis) pateixen especialment les conseqüències econòmiques de la pandèmia, perquè és l’àmbit al qual costarà més retornar a la seva activitat habitual. Morta per complet la Setmana Santa, la ciutat assumeix ja que aquest serà un estiu perdut –tret d’un miracle en forma d’antídot– i posa la vista en el 2021, o a tot estirar en el turisme de reunions i negocis a partir de la tardor.

Parla en els termes del preuat combustible Marián Muro, nova directora de Turisme de Barcelona, que no dubta que l’aturada d’aquesta activitat a la ciutat farà molt mal a l’economia local. El consorci treballa ja en estratègies per sortir d’un pou cada dia més global, però sabent que «el consumidor es mourà aquest any de forma molt domèstica, en destinacions de proximitat.» Emfatitza que més enllà de la mateixa evolució local del virus, tot  dependrà també dels mercats emissors. «No serà una carrera sinó una marató» cap a la recuperació, apunta, amb la gairebé certesa que no es farà promoció internacional fins al final del 2020 o principis del següent. Això sí, quan es faci, serà «en gran».

En canvi, es volen cuidar els mercats més pròxims. Tant Espanya (un visitant que pel conflicte polític ha perdut pes), com la resta de Catalunya, per a escapades i redescobrir la gran ciutat, afegeixen des de l’ajuntament. Marián Muro no dubta que el turisme tornarà amb força més endavant, però amb canvis en la manera de desplaçar-se i viatjar, sobretot quant a aforaments i densitats als llocs públics i turístics.

Hotels tancats

El Gremi d’Hotels de Barcelona coincideix a mirar ja al pròxim any. «Els hotels encara estaran tancats setmanes, no hi ha reserves i s’ha cancel·lat tot el dels mesos més pròxims. Donem l’estiu per perdut, tret de potser alguna cosa de turisme vacacional interior a l’agost», opina el seu director, Manel Casals, amb esperances posades en el de convencions a la tardor, si les cites ajornades s’arriben a produir. I depenent de la resta de països i les aerolínies, en funció del desenvolupament del Covid-19 en altres països.

Notícies relacionades

En l’actualitat, la ciutat té 106 dels seus 420 hotels oberts, però no amb turistes (tret d’algun que no ha pogut ser repatriat encara), sinó allotjant persones desplaçades per motius laborals o d’una altra índole.

No confia en la reactivació fins al 2021, com Roger Pallarols, al capdavant del Gremi de Restauració de Barcelona, perquè és conscient que després de la Setmana Santa, fins i tot si la crisi sanitària remet, els restaurants es reobriran tard i amb moltes restriccions. Recorda que el seu sector suma 70.000 llocs de treball directes i uns 40.000 d’indirectes, per la qual cosa tem que amb una temporada alta gairebé morta, la recuperació de bars i restaurants serà molt difícil sense més ajuts de l’administració. En aquest sentit, culpa l’ajuntament de nul·la sensibilitat amb el col·lectiu, ja que merament ha ajornat pagaments de taxes, lamenta.