CORONAVIRUS

Colau carrega de nou contra la gestió de Torra sobre les residències

L'alcaldessa insta el president a incrementar els recursos i li ofereix l'experiència del consistori

L'ajuntament obre les portes d'un segon pavelló per a sensesostre amb 225 places a Montjuïc

zentauroepp53017984 coronavirus200403203139

zentauroepp53017984 coronavirus200403203139 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Ada Colau té aquests dies una fixació: la denúncia que la Generalitat no ho està fent bé en la seva gestió de les residències per a gent gran dins de la crisi sanitària causada pel coronavirus. «Això no va només de crítiques entre administracions», ha dit l’alcaldessa de Barcelona, durant la seva compareixença d’aquest divendres, malgrat que l’ha centrat en abominar de nou el paper del Govern de Quim Torra en aquesta qüestió.

En síntesi, ha instat l’Executiu català a incrementar els recursos, ha subratllat que el departament de Treball i Afers Socials no en té prou i ha denunciat que no es va preveure com calia la situació que s’aproximava. Ha recordat de nou que és la Generalitat la que té la competència de les residències per a gent gran i ha ofert «humilment» l’experiència del consistori com a exemple d’administració que reorienta la seva activitat per afrontar la crisi vírica.

Missatge al president

«Avui he traslladat personalment a Torra que falta molt més personal. Si és necessari, que mobilitzin personal d’altres conselleries. Es tracta de salvar vides. L’ajuntament s’ha anticipat al problema aquests dies. Necessitem que el president exerceixi un lideratge fort i doni senyals clars. Estem disposats a acompanyar-lo».

«Fa dues setmanes l’ajuntament es va anticipar a possibles escenaris de col·lapse sanitari que vèiem a Itàlia i després a la Comunitat de Madrid. Fa una setmana vam alertar del problema a les residències i ens vam oferir per ajudar», ha declarat.

De nou, Colau ha posat en dubte les xifres que el Govern ofereix sobre els contagis de Covid-19 a les residències: ha dit que el 30% que esgrimeix l’Executiu català no és creïble i que a Barcelona es calcula que un 70% dels geriàtrics tenen un cas positiu. Però no ha pogut precisar el nombre de contagis.

225 places més

Notícies relacionades

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que ja està habilitat un segon pavelló a Montjuïc com el que es va obrir la setmana passada per a persones que no tinguin un lloc on confinar-se, essencialment sensesostre. Els dos pavellons tenen 225 places. Tarafa ha precisat que el segon pavelló serà gestionat per la Fundació Salut i Comunitat. El primer el gestiona la Creu Roja. Tant en el primer com en el segon cas, el condicionament de l’espai s’ha fet amb ajuda de la Unitat Militar d’Emergència (UME), l’Exèrcit de Terra, els Bombers i la Guàrdia Urbana.

També s’ha obert un dispositiu per acollir 70 persones sensesostre amb problemes d’alcoholisme o altres addiccions, aportat per la Fundació Pere Tarrés i gestionat per l’entitat Associació Benestar i Desenvolupament (ABD).