EN EL CONFINAMENT

Colau assegura que els nens seran el col·lectiu prioritari per sortir al carrer

El consistori rep 12 tones de material de protecció per als seus serveis essencials

Colau creu que l'afectació de Covid-19 en residències supera el 30% que cita la Generalitat

alcaldessa-colau / periodico

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet unes declaracions aquest dijous després de la recepció d’un lot de 12 tones de material de protecció comprat a la Xina en les quals ha assegurat que els nens estan tenint un comportament «exemplar» durant aquest confinament.

En la mateixa línia, l’alcaldessa ha assegurat que quan els experts determinin que es pot començar a revertir el confinament, els nens hauran de ser els primers a poder sortir al carrer de forma controlada «molt abans que s’obrin les escoles». Ha agraït l’esforç que fan, ha admès que falta temps perquè «tornin a les escoles i als parcs», i ha insistit que quan el ritme dels contagis es redueixi i sigui possible fleixibilizar algunes restriccions caldria trobar la manera en què els menors surtin, «tot i que sigui uns minuts i respectant totes les mesures recomanades».

Aprofitant que aquest dijous se celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, Colau ha recordat que hi ha col·lectius com els nens autistes que tenen un permís mèdic per sortir al carrer i ha demanat els ciutadans que no increpin els pares amb fills autistes que surten al carrer per prescripció mèdica. 

Tones d’EPIs

Barcelona ha rebut aquest dijous un lot de 12 tones de material de protecció davant del Covid-19 que ha comprat a la Xina, concretament a Xangai, i que consta de 600.000 mascaretes, de 5000 vestits de protecció, de 12.000 ulleres i 9.600 gorres. Es tracta de material de protecció que avui mateix es començarà a repartir en els àmbits municipals que formen part dels serveis essencials: serveis sanitaris, de neteja, mercats, personal de cementiris, guàrdia urbana, bombers.

La partida ha costat 500.000 euros i ha sigut traslladada en un avió contractat per l’Exèrcit, que ha assumit el cost del transport: 400.000 euros. L’alcaldessa, Ada Colau, i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, han comparegut des del magatzem del carrer del Perú que el consistori va obrir per rebre donacions i al qual ha arribat el material. Segons ha precisat Collboni es calcula que amb l’adquirit es pot garantir la seguretat dels serveis essencials de l’ajuntament durant un període d’entre quatre i sis setmanes.

El regidor ha agraït les gestions de la comunitat xinesa a la ciutat, de les quals ha assegurat que han resultat clau perquè es tanqués l’adquisició. També ha celebrat el recolzament del consolat xinès a la capital catalana i de l’ambaixada de la Xina a Espanya. Ha dit que hi haurà més operacions d’aquest tipus i, com Colau, ha elogiat l’esforç de l’equip municipal per l’agilitat amb la qual ha gestionat la primera.

Les residències

Notícies relacionades

L’alcaldessa ha tornat a abordar la situació de les residències per a gent gran, i ha posat obertament en dubte les dades que la Generalitat ofereix sobre això, quan el Govern català afirma que hi ha casos de coronavirus en un 30% dels geriàtrics.

L’alcaldessa demana que no es cridi gent que passeja ja que podrien ser persones amb permís mèdic per fer-ho.

Les dades que té l’ajuntament, ha dit Colau, situen els geriàtrics amb almenys un positiu en el 70% del total. Potser, ha argumentat, l’Executiu català només compta els casos en els quals s’ha comprat mitjançant un test el contagi. Una cosa, ha argumentat, que no permet oferir números realistes: «No coincideix per a res amb les dades que tenim», ha insistit sobre aquest 30%. Colau ha atacat la gestió del Govern després que el mateix president. Quim Torraadmetés que la gestió informativa sobre això no s’ha fet bé. Torra també ha culpat el Govern central de no facilitar tests.

ERC reclama la celebració d’un ple municipal

El grup municipal que encapçala Ernest Maragall ha reclamat aquest dijous a Ada Colau que convoqui un ple municipal, tot i que s’hagi de celebrar per via telemàtica. En un esmorzar informatiu organitzat per videoxat, Maragall i alguns dels seus regidors han considerat que el govern municipal ha d’incrementar la seva interlocució amb l’oposició, que en aquests moments es redueix a una connexió dirària del regidor de Presidència, Jordi Martí, amb els grups. No és moment, ha afirmat l’edil republicà Jordi Coronas, de posar-se a buscar les 11 firmes necessàries per forçar un ple, una cosa que no li resultaria complicada a Esquerra, que en té 10. «Colau té la facultat de convocar un ple». L’alcaldessa ha replicat a la petició donant per fet que es trobarà la manera de fer un ple, així com plens de districte, i ha trasllat la concreció de la iniciativa a la junta de portaveus de la setmana que ve. Colau ha recordat que ella mateixa va fer una reunió amb els presidents de grup, una cosa que Maragall ha considerat insuficient.