NOUS PROTOCOLS

BCN tanca els punts verds i suspèn la recollida de mobles i trastos vells

Les brigades surten al carrer de manera esglaonada i prioritzen la desinfecció dels mercats i centres de salut

Els equips s'adapten a la crisi del coronavirus

benavides-03

benavides-03
benavides-01

/

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Barcelona presenta aquests dies un mar de carrers relativament buits, sense el ritme frenètic habitual. En aquesta situació d’excepcionalitat provocada pel coronavirus, els encarregats dels serveis més bàsics estan treballant –amb totes les precaucions– perquè la ciutat continuï funcionant sense problemes, i això inclou mantenir la via pública en ordre. És el cas del servei de neteja viària i recollida d’escombraries, que s’han adaptat a la reducció de l’activitat amb nous horaris i noves rutines com a mesura de prevenció.

D’entrada, tot el material recollit pels equips de neteja arriba a les plantes de tractament de residus, que funcionen amb normalitat, si bé s’han prohibit les visites de personal extern per motius de seguretat. En aquestes plantes només s’ha notat un descens en la recepció de voluminosos –la recollida dels quals s’ha deixat de realitzar en alguns municipis com Barcelona– i de poda, la generació de la qual també ha baixat aquests dies al no ser una tasca estrictament necessària. També s’ha cancel·lat la recollida de mobles i trastos vells a tota la ciutat. Amb tot, un equip especial de repàs patrulla els carrers per evitar que objectes voluminosos es quedin al carrer.

El servei de recollida de les escombraries «està garantit al 100%» i la recollida de residus generats pels establiments comercials «s’ha adaptat» al decret d’estat d’alarma, detallen a aquest diari fonts municipals.  Els equips de neteja viària treballen amb relativa normalitat ja que presten un servei considerat pel consistori com a «essencial», si bé s’han adaptat a la situació actual.  Surten al carrer de manera esglaonada i amb torns alternatius. «Abans treballava de dilluns a dissabte, però han reorganitzat tots els torns per evitar contagis i ara fem un dia de treball i dos de descans», explica la Vero, membre de la brigada de neteja viària, al costat d’uns contenidors a l’avinguda Rio de Janeiro, a Nou Barris. «Més o menys hem trobat els contenidors com sempre, tot i que ara la gent consumeix més a casa», remarca aquesta treballadora municipal, a qui han canviat una mica la ruta. «Segueixo a la mateixa zona però ara he de cobrir una distància una mica més llarga», afegeix la Vero, una de les 625 persones que treballen de dilluns a dissabte per mantenir nets els carrers de la ciutat.

Ambulatoris i mercats, prioritaris

Aquests treballadors municipals a peu de carrer han rebut instruccions per prioritzar els entorns dels contenidors i el buidatge de papereres de la via pública. També els voltants d’hospitals, centres sanitaris d’assistència primària i mercats d’alimentació.  L’Eric és un dels pocs membres de la seva brigada de neteja que porta mascareta. «La porto perquè manejo la mànega amb aigua a pressió», puntualitza. «Normalment només porta aigua, però ara s’hi ha afegit un producte desinfectant», explica el jove mentre recull la mànega amb què ha esterilitzat la rampa i la barana de l’entrada del CAP Rio de Janeiro. Es dirigeixen a un dels 38 mercats municipals, també considerats equipaments prioritaris per a aquests treballadors de la neteja a l’estar oberts al públic.

Dos equips de neteja treballen davant el CAP Rio de Janeiro, aquest dilluns / el periódico

Notícies relacionades

L’Eric comparteix vehicle amb altres companys. A cada centre de treball, no obstant, s’han aplicat diverses mesures per evitar la concentració de treballadors a més dels nous torns. També s’ha sol·licitat, expliquen a aquest diari fonts de l’ajuntament, que el personal arribi al seu centre de treball canviat, vestit amb la roba de treball.

L’ajuntament va decretar el tancament de 148 parcs i jardins de la ciutat, així com l’accés a les platges. «Abans hi anava amb dos nois d’un centre especial de treball (CET), amb una discapacitat intel·lectual, però aquests dies hi vaig sol. Ells s’han quedat a casa per precaució», explica el Fèlix, encarregat de la neteja d’espais com la plaça de les Palmeres, a Sant Andreu. «Es nota que han tancat el parc infantil perquè està net –continua–, i la veritat és que m’estic trobant els voltants millor de l’esperat. Les papereres estan mig buides».

Recomanacions 

L’ajuntament ha demanat a la ciutadania la màxima col·laboració en la gestió dels residus: