CORONAVIRUS

Colau aplaudeix el confinament ciutadà i les mesures del Govern central

Aplaudeix l'«escut social» que veu en les iniciatives de Sánchez però ha reclamat ampliar la moratòria de les hipoteques als lloguers

Barcelona ja ha sancionat 303 persones per sortir de casa sense motiu justificat i Batlle demana més teletreball per buidar l'espai públic

colau

colau

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha comparegut aquest dimarts des de casa seva, on es troba confinada, per agrair als barcelonins el «grandíssim esforç» que estan fent a fi de prevenir el contagi del coronavirus, i per celebrar les mesures anunciades pel Govern central per pal·liar el mal econòmic que pot causar la crisi sanitària.

Colau ha afirmat que «l’esforç col·lectiu» de la ciutadania per quedar-se a casa ha tingut un efecte, i ha esgrimit com a prova el fet que l’ús del transport públic ha baixat un 75% i el nombre de cotxes, un 50%. «S’ha de seguir per aquest camí alguns dies i fins i tot setmanes», ha afegit. Només els que treballen en serveis essencials han de sortir de casa, ha recordat. Sobre el metro, ha recalcat que després de les aglomeracions de dilluns s’ha reforçat el servei per evitar-les. «Ens en sortirem només si anem tots a una», ha assegurat.

El trànsit cau més d’un 50% i els accidents passen de 100 a 7 diaris

La situació, ha remarcat, és especialment anguniosa per a les persones en situació més precària, per la qual cosa ha aplaudit les mesures socials plantejades pel Govern de Pedro Sánchez: «Ha sigut la resposta contrària a la que es va donar el 2008», ha proclamat al·ludint a la crisi hipotecària, durant la qual l’Executiu central, ha recordat, es va centrar a rescatar la banca. En contrast, ha vist «un escut social» en les mesures anunciades per Pedro Sánchez.  També ha remarcat que les dones en risc de patir violència de gènere han de ser tingudes en compte malgrat la crisi sanitària.

El que falta

L’alcaldessa ha celebrat especialment la moratòria del pagament de les hipoteques, però ha reclamat que s’aprovi una iniciativa similar en el cas dels lloguers, ja que ha donat per fet que no es resoldrà «només per la bona fe de les parts» la situació de les persones que no estiguin en posició de pagar la renda de casa seva per haver perdut ingressos aquests dies. I aquest impagament, ha prosseguit, pot perfectament acabar en un desnonament. Un problema per a les famílies, però també per a comerços, ha precisat.

Després de Colau, i des del consistori, han intervingut el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i la regidora de Salut, Gemma Tarafa, per fer balanç de la situació, com passa cada tarda des d’ahir. Batlle ha demanat a les empreses que incrementin el teletreball per reduir la presència de la gent al carrer i les activitats en l’espai públic. A hores d’ara, ja són 303 les persones sancionades per incomplir el confinament sense un motiu justificat. Han rebut avisos 2.684 persones més. Quant a locals comercials, s’ha obert acta d’inspecció en 27 casos i 398 han rebut notificacions d’avisos. El trànsit ha baixat un 57%, en els accessos a la ciutat un 58% i en les rondes un 50%.

Tarafa remarca que no se li ha fet la prova del coronavirus a Colau perquè no té símptomes

De 100 a 7 accidents en un dia

Notícies relacionades

Batlle ha donat el nombre d’agents de la Guàrdia Urbana que han estat patrullant durant aquest dimarts a Barcelona: 1.734. I ha ofert una dada molt significativa sobre la reducció del trànsit i l’activitat a la capital catalana: un dia normal hi ha 100 accidents a la ciutat i aquest nombre ha baixat a 7.

Tarafa ha explicat que els tres centres de primera acollida per a sensesostre ofereixen pensió completa (un n’oferia mitja) i ha xifrat en un 30% l’augment de menjars que s’han entregat a persones vulnerables. Quant a la violència masclista, es manté l’atenció d’urgència i el seguiment de les dones allotjades en pisos de l’ajuntament. La regidora ha relatat que ja s’ha cridat al 50% dels 100.000 usuaris de la teleassistència a Barcelona, «molts d’ells persones grans». La regidora ha explicat que a Colau no se li ha fet la prova del coronavirus i que no tindria sentit fer-ho perquè no té símptomes.