MOSSOS D'ESQUADRA

Tretze arrestats en el cop contra els robatoris violents a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra practiquen sis entrades i registres en pisos ocupats i punts de receptació

Entre els sospitosos n'hi ha quatre de menors d'edat que formarien part de l'entramat investigat

operacion-mossos / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Menors ha ordenat la desarticulació d’un grup organitzat de lladres que cometia robatoris violents en zones turístiques del centre Barcelona. Els Mossos d’Esquadra han detingut tretze jovesquatre d’ells menors d’edat, en sis entrades i registres que han dut a terme als districtes de Ciutat Vella i Nou Barris, segons fonts policials consultades per EL PERIÓDICO. La majoria dels sospitosos són, o han sigut, menors estrangers no acompanyats, ‘menas’, tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Només el 18% dels nens migrants que acull el sistema de protecció de la Generalitat té antecedents policials, la immensa majoria –82%– no cau en la delinqüència i s’integra adequadament a la xarxa d’inserció pública. No obstant això, per a la minoria que sí que roba al carrer resulta tòxica l’existència de receptadores –sovint paisans poc més grans que ells– que compren el que ells sostreuen. Contra aquest entramat anava dirigida l’operació d’aquest dilluns. 

És el primer cas que la unitat central de bandes de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos lidera contra joves tutelats, o extutelats, sospitosos d’armar un grup organitzat dedicat al delicte. Dues de les entrades s’han dut a terme en domicilis dels carrers de Robador i Riera Baixa, al barri del Raval. Del segon pis, agents de la DIC s’han emportat, entre altres pertinences ocultes en borses, dues bicicletes plegables i dos patinets elèctrics. La Fiscalia de menors, que instrueix les indagacions, ha ordenat el secret de totes les actuacions per protegir la intimitat dels quatre adolescents implicats.

Els nou adults passaran a disposició judicial en les pròximes 48 hores i un jutge de guàrdia decidirà si han o no de recuperar la llibertat a l’espera de judici. La incògnita resideix en els quatre menors. Els nens arrestats són traslladats a l’Oficina d’Atenció al Menor (OAM) dels Mossos, ubicada en la Ciutat de la Justícia de l’Hospitalet de Llobregat. D’allà passen a la Fiscalia de Menors, que tret d’en comptades excepcions, ordena que siguin tornats als centres d’acolliment dels quals s’havien escapat. Com que aquests centres no poden retenir-los, molts dels nois fugen de nou per malviure al carrer, i es perpetua així un cercle viciós del qual les autoritats no saben rescatar-los. La incògnita està en aquests quatre menors perquè, si les indagacions policials acrediten que formaven part d’un grup criminal, potser en aquesta ocasió ingressaran en centres educatius de la justícia juvenil, on són privats de llibertat.  

Notícies relacionades

Les sospites policials són que aquest grup, objecte d’una investigació llarga, s’havia convertit en un punt de receptació per als menors. És a dir, un lloc al qual els més petits acudien a revendre els objectes que havien sostret –sobretot als turistes– i pels quals percebien una quantitat de diners ínfima. La investigació de la DIC provarà de demostrar judicialment una cosa que educadors i treballadors socials avisen des de fa temps: els menors no acompanyats que cauen en la delinqüència sovint ho fan instigats per paisans una mica més grans, que són els qui els animen a robar o fins i tot els encarreguen què sostreure: rellotges, telèfons, bosses de mà. Desarticular aquest entramat, per tant, era una una cosa estratègicament decisiva per poder acostar els nouvinguts d’edats més curtes als circuits de protecció.

Una de les persones que més han clamat per aquesta situació és el rector de la parròquia de Santa Anna, Peio Sánchez. Fa ja mesos que el rector va obrir el temple durant el dia per albergar les persones que dormen al carrer. La realitat és que molts dels seus usuaris són menors que malviuen al carrer, o joves extutelats, que han sigut expulsats dels centres de protecció de la Generalitat al complir els 18 anys. «A canvi de robar tants mòbils al dia els donen haixix, roba cara.. hi ha qui s’aprofita d’aquests nens per fer diners sense embrutar-se les mans», clamava Sánchez a aquest diari durant l’estiu passat. Alguns educadors i psicòlegs que treballen al carrer amb els nois intueixen, a més, que alguns poden haver sigut prostituïts.