RECEL ENTRE ADMINISTRACIONS

Torra irrita Colau a l'anunciar un concurs per a la Foneria sense consensuar-lo

El president vol que l'edifici de la Rambla sigui «un espai cultural d'ús social i públic»

L'ajuntament mostra «estupefacció» amb el Govern i ERC es mossega la llengua

zentauroepp52642210 grafcat2327  barcelona  05 03 2020   vista de la antigua fon200305200136

zentauroepp52642210 grafcat2327 barcelona 05 03 2020 vista de la antigua fon200305200136 / Toni Albir

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha trucat durant el matí d’aquest dijous a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per anunciar-li, una hora abans de fer-ho, que es disposava a informar que el Govern obrirà un concurs públic per convertir l’edifici de la Foneria de Canons, ubicat a la Rambla, en «un espai cultural d’ús social i públic». «Volem posar aquest edifici esplèndid al servei de les persones», ha afegit. Fa 17 anys que l’immoble està tancat. Torra ha mostrat la seva voluntat de dialogar amb els veïns i amb l’ajuntament sobre la iniciativa.

L’anunci ha irritat l’ajuntament, malgrat que la seva reacció ha sigut relativament mesurada. El tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, i el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, han comparegut per comentar la decisió unilateral de Torra: «Abans que res hem de mostrar la nostra sorpresa i estupefacció per la roda de premsa del president», ha afirmat el regidor, que ha recordat que el consistori va intentar, sense èxit, comprar l’immoble el 2015, i que es va arribar a estudiar que acollís el CAP de Ciutat Vella.

«És una peça clau», ha remarcat Rabassa. El regidor ha afirmat que el consistori pensa en la Rambla com un espai «veïnal» i no com un atractiu per als visitants, i per això vol que hi hagi «equipaments de proximitat, no equipaments aïllats, perquè els veïns del Gòtic i la Rambla no se sentin expulsats.»

«Una mostra d’improvisació»

«Ens sorprèn que Torra hagi trucat a Colau una hora abans de la roda de premsa per comunicar-li que la faria, sense cap altra comunicació, és una mostra d’improvisació», ha considerat Subirats, que ha explicat que s’ha posat en contacte amb la directora general de Patrimoni de la Generalitat, Elsa Ibar, que ha comparegut amb Torra en la roda de premsa, i que ella li ha traslladat que els detalls del concurs encara estan per concretar-se i que el Govern està obert que l’ajuntament participi en el procés. El tinent d’alcalde ha remarcat diverses vegades que aquesta és la voluntat del consistori.

Notícies relacionades

El tercer actor de la pel·lícula és ERC, primer grup de l’oposició a l’ajuntament i soci de Torra en el Govern. La primera reacció dels republicans ha sigut un missatge a Twitter del regidor Jordi Coronas, que està a Reykjavík  en un viatge de feina, i que ha mostrat la seva indignació pel que ha passat: «Anunciar un projecte a la Foneria de Canons, sense haver parlat abans amb les persones i les entitats que han treballat per a la transformació de la Rambla, em sembla una irresponsabilitat. I com a president del districte de Ciutat Vella no hi estic gens d’acord».

Però lluny de la ira del seu enviat a Islàndia, a Barcelona els republicans, que prou fronts mantenen oberts amb els postconvergents, han optat per mossegar-se una mica la llengua i assenyalar el govern de Barcelona en Comú i el PSC com a corresponsable: «ERC va intentar el 2015 que l’ajuntament comprés l’edifici: es va intentar sense èxit. Aquest any ho vam tornar a demanar, però no es va acceptar, no va entrar en els pressupostos», ha declarat la regidora republicana Gemma Sendra, que ha observat «una certa paralització» per part del consistori: «No s’ha fet cap acció, les negociacions estaven aturades», ha lamentat. Sendra ha admès que tot i que ERC és sòcia del Govern de Torra, no sabia que faria aquest anunci: «No sabíem que aquest projecte estava sobre la taula».