684 classes de residus flotants

Un estudi calcula que el Llobregat i el Besòs aboquen al mar mitja tona de plàstic a l'any

Els residus més freqüents observats van ser envasos, peces de plàstic, ampolles de plàstic i bosses

undefined43283168 santa coloma de gramanet  11 05 2018 r o bes s a su paso por200219191303

undefined43283168 santa coloma de gramanet 11 05 2018 r o bes s a su paso por200219191303 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els rius Llobregat i Besòs, a prop de Barcelona, aboquen al mar aproximadament mitja tona de plàstics cada any, segons un estudi elaborat per l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) i l’Institut Català d’Investigació de l’Aigua (ICRA).

L’estudi, en el qual han col·laborat també el CEIM-INMAR-Universitat de Cadis, la Comissió Europea-JRC i l’Associació Paisatge Net, ha comprovat que els residus flotants d’aquests dos rius sorgeixen fonamentalment de centres urbans i activitats de lleure i, en una menor proporció, de la indústria.

La investigació ha quantificat els plàstics que floten a les desembocadures dels dos rius, al costat de la ciutat de Barcelona, i ha estimat que els dos cabals aboquen al mar Mediterrani entre 0, i 0,6 tones de plàstic a l’any.

Segons han informat els investigadors, l’objectiu del treball, que publica la revista ‘Science of the Total Environment’, ha sigut recaptar totes les dades possibles per crear un model estadístic dels residus flotants més comuns que permeti desenvolupar estratègies de futur per mitigar el problema dels rebutjos marins.

Observació a la desembocadura

Els dos rius van ser mostrejats entre l’octubre del 2016 i el setembre del 2017 i la metodologia utilitzada va ser l’observació de la làmina d’aigua superficial durant 30 i 60 minuts a la setmana, des d’una posició elevada i pròxima a la desembocadura del riu.

Mitjançant una aplicació mòbil específica per a aquest estudi, els residus flotants majors o iguals a 2,5 centímetres van ser classificats conforme a la llista d’ítems descrits en la Directiva marc sobre estratègies marines.

Durant tot l’any es van identificar 684 classes de residus flotants entre els dos rius, entre plàstics, paper, metall, goma, tèxtil i fusta.

Notícies relacionades

Els resultats van ser molt similars als dos rius i el plàstic va ser la categoria més freqüent en els residus flotants observats: Un 67,7% al riu Llobregat i un 50,5% al riu Besòs i els residus més freqüents eren els envasos, peces de plàstic, ampolles de plàstic i bosses.

«Aquestes dades són importants, però no deixa de ser una primera presa de contacte. S’ha de continuar investigant per identificar les causes i fonts dels residus trobats als rius Llobregat i Besòs i posar en pràctica diferents metodologies que permetin contrastar les dades aportades per aquest estudi sobre macroresidus flotants i que permetin quantificar els residus no flotants que es puguin trobar en el curs del riu», han advertit els investigadors.

Temes:

Catalunya