Apartur rebutja que la taxa dels pisos turístics es multipliqui per 10 en 4 anys

La patronal reclama a l'ajuntament que negociï amb el sector els canvis del PEUAT

zentauroepp44293740 barcelona  13 07 2018  turistas en sant felip neri  fotograf200122210947

zentauroepp44293740 barcelona 13 07 2018 turistas en sant felip neri fotograf200122210947 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

La patronal dels pisos turístics, Apartur, ha rebutjat dràsticament avui dimecres el pròxim augment de la taxa turística a Barcelona que, en el seu cas, podria suposar haver multiplicat per 10 aquest tribut en només quatre anys. El col·lectiu que aglutina la majoria de propietaris de les vivendes legals de lloguer per dies ha presentat el seu balanç del 2019, que recupera les seves millors xifres, després d’un 2018 «dolent». L’ocupació va assolir el 81,37% de mitjana a la ciutat l’any passat, alhora que el seu preus van pujar un 4,5%.

El seu president, Enrique Alcántara, recorda que el 2018 havia sigut un any de caigudes, amb l’ocupació més de tres punts per sota de l’actual. Però va eludir el triomfalisme perquè veuen possible que el ‘brexit’, l’amenaça del coronavirus i «sobretot» les noves taxes turístiques tinguin un efecte negatiu en el sector.

El recàrrec de fins a quatre euros per pernoctació que vol aplicar l’ajuntament  per augmentar els ingressos directes per a Barcelona ha d’anar precedit d’una modificació de l’impost d’estades turístiques per part del Govern. Però abans s’han d’aprovar els pressupostos de la Generalitat. És a dir, que es preveu que els increments arribin aquest mateix any.

Alcántara ha recordat que l’impost per als pisos turístics era de 0,65 euros per nit el 2016, que després va passar a ser de 2,25 a Barcelona, i que si ara s’augmentés fins a 4 euros passaria a ser de 6,25. S’hauria multiplicat per 10 en quatre anys i representaria més del 14% sobre el preu de l’allotjament, es lamenta. El percentatge és molt superior a l’impacte que tindria en hotels de categories superiors, exposen.

Per aquest motiu, reclamen que l’Administració local prioritzi la persecució dels allotjaments il·legals (que no paguen taxes) en lloc de «castigar fiscalment» els que segueixen les regles del joc. Mentre existeixin els primers, opina, «pujar els impostos resta competitivitat als legals».

Diàleg sobre el pla especial

Notícies relacionades

Apartur també ha fet èmfasi en el determinant que serà per al sector abordar aquest 2020 la modificació o nova redacció del pla especial urbanístic d’allotjaments turístics, el PEUAT. El pla compta amb diverses sentències judicials desfavorables, sobre les quals ara s’ha de pronunciar el Tribunal Suprem, però l’ajuntament ja ha obert les portes a introduir canvis que en flexibilitzin alguns aspectes.

El president d’aquesta patronal ha reclamat, «després del fracàs de l’anterior redactat», que el consistori «estengui la mà» als sectors implicats per col·laborar en la nova «elaboració» del document.  Segons el seu parer, han de treballar junts perquè tots busquen «el millor per a la ciutat».