la crisi del lloguer

Més de 200 persones protagonitzen una massiva ocupació contra el fons immobiliari Azora

El Sindicat de Llogaters acompanya un veí que havia de renovar el seu contracte de lloguer amb una pujada del 70%

zentauroepp52122095 barcelona 03 02 2020  barcelona   acci  sorpresa del sindica200203184946

zentauroepp52122095 barcelona 03 02 2020 barcelona acci sorpresa del sindica200203184946 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Gemma Tramullas

Més de 200 persones es  van presentar aquest dilluns a les oficines de la gestora del fons d’inversió immobiliari Azora a Poblenou per ‘acompanyar’ un inquilí que tenia cita per renovar el seu contracte de lloguer amb una pujada del 70%. L’objectiu de l’acció sorpresa era reivindicar una negociació col·lectiva per a les 250 famílies de sis blocs afectats per les pujades d’Azora. Es tracta d’una de les ocupacions més massives en la història de les entitats de lluita per un lloguer just, que no tenien cap intenció d’abandonar les oficines fins a aconseguir un compromís de l’empresa per asseure’s a negociar. Els Mossos van iniciar el desallotjament a les 18.30 hores.

José Luis Pellimacci paga 1.050 euros de lloguer per la seva vivenda en un bloc de Badalona, un dels sis edificis propietat d’Azora que estan afectats per les massives pujades. En el seu cas, la pujada per poder renovar el contracte és del 70%, cosa que significaria pagar 1.780 euros. Òbviament, la renovació no va arribar a firmar-se.

Carme Abellán és una de les veïnes i activistes que ahir van acompanyar el José Luis a negociar el seu contracte. Fa nou anys que viu al mateix bloc de Badalona i paga 950 euros al mes. El seu contracte venç al novembre i, en línia amb les pujades imposades a altres veïns, hauria de pagar 1.800 per poder quedar-se a casa seva.

«Quan buscava pis de lloguer –explica la Carmen– vaig pensar que aquesta promoció seria més segura que llogar el pis a un propietari privat perquè eren 90 vivendes de la immobiliària Solvia, del Banc de Sabadell. Creia que fer fora 90 famílies seria més difícil que fer-ne fora una de sola». L’any passat, Solvia va vendre el bloc de Badalona a Azora.

«Gràcies a l’Estat»

Notícies relacionades

Azora té 15.000 vivendes a tot Espanya. La reivindicació d’aquest dilluns persegueix la paralització de les pujades i la negociació col·lectiva dels contractes per a 250 famílies que viuen a sis blocs de Barcelona (un d’aqests de protecció oficial), l’Hospitalet, Terrassa, Badalona i Granollers. «Azora ha acaparat milers de vivendes gràcies a l’Estat», denunciava ahir Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogateres.

Palomera denunciava irregularitats, com que  els llogaters no puguin veure el contracte fins a l’hora de firmar, per la qual cosa els resulta impossible assessorar-se prèviament. A més, les pujades interanuals que proposa Lazora estarien fora de la llei perquè no estan vinculades a l’IPC.