A CIUTAT VELLA

Barcelona acusa dos càrrecs per la trama corrupta de pisos turístics

L'ajuntament reclama 11 anys i 6 mesos per a dos treballadors públics i més de 18 anys per a un altre implicat

El consistori, no obstant, exculpa sis funcionaris a qui la fiscalia atribueix prevaricació

zentauroepp51808728 bcn200129194642

zentauroepp51808728 bcn200129194642 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona sol·licita, igual que la fiscaliaimportants penes de presó per als tres principals acusats en la trama de corrupció de pisos turístics a Ciutat Vella: qui va ser cap de serveis tècnics, Helidoro Lozano; la llavors responsable de l’assessoria jurídica del districte, Elena Ariza, i l’enginyer Joaquim Quílez. Per als dos primers, reclama 11 anys i mig de presó i per al tercer, a qui també se li atribueixen amenaces a una regidora, 18 anys i mig. No obstant, n’exculpa sis funcionaris més que el Ministeri Públic sí que imputa per presumpta prevaricació i per a qui reclama penes de fins a cinc anys de presó. La Generalitat, per la seva banda, reclama penes menors (als funcionaris, multes) perquè només pot acusar per falsedat.

El consistori va aprovar el juny del 2005 un pla especial per establir una regularització dels pisos turístics a Ciutat Vella. Així, va prohibir l’obertura de nous apartaments d’aquesta classe, permetent que les vivendes que es dedicaven a aquesta activitat poguessin continuar fent-ho sempre que abans obtinguessin una llicència municipal de canvi d’ús complint una sèrie de requisits.

L’escrit de l’ajuntament, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, afirma que aquesta situació va produir una «allau» de sol·licituds, cosa que va produir un «col·lapse» dels serveis del districte. Llavors es va crear un equip amb tres lletrats i tres tècnics per tramitar les llicències. En aquell moment, Lozano era el director dels serveis tècnics i Ariza, la cap de l’assessoria jurídica.

Sense mecanismes de control

Notícies relacionades

L’ajuntament sosté que la «falta d’eines informàtiques» adequades va suposar que s’utilitzessin aplicacions que no estaven adaptades per aquesta mena de llicències. Això, afegit a la falta de mecanismes de control i supervisió entre els comandaments i els mateixos tècnics que les havien de tramitar, «va provocar la possibilitat» que els expedients incorporessin «irregularitats documentals i de tramitació». Finalment, incideix l’escrit, «l’extraordinària situació generada va implicar una dilació en el temps» en la resolució de l’expedient.

En aquest context, Quílez va ser contractat per propietaris de pisos turístics per als quals l’ajuntament sol·licita dos anys i mig o dos anys de presó. Aquest enginyer va contactar amb Lozano, a qui ja coneixia, i «van acordar» que aquest funcionari, «aprofitant» el seu càrrec de director dels serveis tècnics, fes «les actuacions necessàries» per agilitar els expedients, així com que s’obviessin els defectes que podrien dificultar que s’atorgués la llicència. El consistori creu que Ariza va acceptar aquest acord. Lozano, suposadament, va rebre diners a canvi.