DECLARADA L'EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

BCN es marca com a objectiu reduir el 50% de les emissions en 10 anys

El paquet de mesures inclou incrementar en 40 hectàrees la superfície verda, augmentar la recollida selectiva i crear un centenar de refugis

zentauroepp50087302 barcelona 27 09 2019  sociedad   emergencia climatica  manif191223143050

zentauroepp50087302 barcelona 27 09 2019 sociedad emergencia climatica manif191223143050

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

‘Això no és un simulacre’. Amb aquest lema, la ciutat de Barcelona ha declarat oficialment l’emergència climàtica amb un acte solemne al Saló de Cent de l’ajuntament. L’equip d’Ada Colau  ha desgranat algunes de les prop de 100 mesures incloses en la declaració amb les quals esperen reduir fins a dos milions de tones de CO2 en els pròxims 10 anys. Això significarà una reducció del 50% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle respecte al 1992.

Entre les mesures presentades destaquen la transformació de 15 quilòmetres de carrers en eixos verds i pacificats a través d’«un programa central» per al govern de Colau com és el de les superilles, la millora de les condicions de seguretat i ambientals de l’entorn de 200 centres escolars, crear un centenar de refugis climàtics i afegir unes 40 hectàrees verdes com a nodes de biodiversitat com a «sinònim de millora de qualitat de vida i de salut».

El consistori aposta per un canvi de model d’energia que permeti a Barcelona ser una ciutat «neutra en carboni el 2050».  Les principals línies d’actuació estan relacionades amb la rehabilitació de les vivendes a través d’unes línies d’ajuts i aconseguir que el 50% del consum elèctric de tot el territori català el 2030 sigui d’origen renovable. També aposten per desenvolupar una ordenança energètica d’edificis que garanteixi que els edificis nous o que es rehabiliten de forma integral siguin de «mínima demanda energètica i màxima generació».

Amb el 2025 en l’horitzó

La bateria de mesures compta amb un pressupost de 563 milions d’euros fins al 2025 i presenta un objectiu una mica més ambiciós que el Pla Clima, aprovat el 2018 i que fixava reduir en un 45% els gasos amb efecte d’hivernacle respecte als valors del 2005.  

Notícies relacionades

Aquestes iniciatives s’han treballat durant mesos amb entitats i experts. Aquest treball compta amb el suport d’una ciutadania cada vegada més preocupada per la crisi climàtica– va quedar reflectit a l’últim baròmetre municipal– i que demana mesures més valentes i contundents.

Per treballar aquesta declaració i el paquet de mesures associades, el consistori va crear la taula d’emergència climàtica en la qual van participar prop de 300 persones en representació de 200 entitats. Hi ha hagut quatre sessions i 15 tallers perquè la declaració no sigui de l’ajuntament sinó de ciutat.  

Guerra de xifres

Segons l’Organització de les Nacions Unides, les grans urbs produeixen el 70% de les emissions globals de gasos amb efecte d’hivernacle (CO). Aquest alt percentatge és conseqüència de la densa població que allotgen i la quantitat d’energia que s’hi consumeix, així com els desplaçaments per terra, mar i aire.  La ciutat en el seu conjunt –comptant el trànsit rodat, la gestió dels residus i les llars, entre altres fonts emissores– serien les responsables de 3,4 milions de tones anuals de CO.