COMUNICAT SINDICAL

Els transportistes autònoms consideren «inassumible» la Zona de Baixes Emissions

Critiquen que ningú els garanteixi que si compren un vehicle ara sigui vàlid d'aquí a quatre anys

zentauroepp51555930 zona baixes emisions200102095832

zentauroepp51555930 zona baixes emisions200102095832 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts

L’Associació General d’Autònoms-PIME Transportistes de Catalunya (AGTC) ha denunciat aquest dijous que la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a l’àrea metropolitana de Barcelona és «inassumible» per al sector, malgrat tenir un any de moratòria, i ha alertat que «milers d’autònoms i pimes es veuran condemnats a deixar la professió».

L’AGTC, associació representativa del transport de mercaderies per carretera, ha denunciat en un comunicat manca de seguretat jurídica i ha criticat que l’administració «no garanteix» que els vehicles que avui es comprin puguin continuar circulant d’aquí a quatre anys.

L’associació ha assegurat que el sector «vol ser part activa en la lluita contra el canvi climàtic», però ha reclamat «mesures possibilistes, realistes i amb polítiques públiques actives compatibles amb la reconversió del sector en un temps raonable».

Segons l’AGTC, el 56% dels vehicles lleugers i el 59% de vehicles pesats censats a Barcelona dedicats al transport de mercaderies no tenen distintiu mediambiental. En aquest sentit, ha assenyalat que la «reconversió forçosa» d’aquesta flota de vehicles, uns 24.000 segons l’associació, no pot ser assumida «perquè el teixit productiu està conformat per autònoms i micropimes, amb escassa capacitat financera».

Cost no assumible

Segons l’associació, el cost d’adquisició d’un vehicle va des dels 30.000 euros fins als 120.000.

Notícies relacionades

Malgrat que els vehicles destinats al transport de mercaderies sense l’etiqueta mediambiental tenen una moratòria d’un any i les restriccions de la ZBE no els afectaran fins a l’1 de gener del 2021, l’AGTC ha demanat que els transportistes puguin continuar utilitzant els seus vehicles fins al final de la seva vida útil.

«Milers d’autònoms i pimes es veuran condemnats a deixar la professió, al no poder fer front a la renovació de flotes, en uns casos atesa l’avançada edat i en altres per impossibilitat financera», ha assegurat l’associació.