ACORD SOBRE LES ORDENANCES FISCALS

ERC pacta amb Colau la taxa de terrasses, que s'aprovarà divendres

Els augments a l'àrea verda i blava i residus queden en suspens i es negociaran al gener, com els pressupostos

Els republicans afirmen que el cost de les taules es multiplicarà per 2,6 i no per 4 com es va anunciar inicialment

zentauroepp44836716 barcelona    30 08 2018    barcelona    terrazas  en la plaz180901141319

zentauroepp44836716 barcelona 30 08 2018 barcelona terrazas en la plaz180901141319 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

«Són unes bones ordenances per a Barcelona i no estan plantejades únicament amb un plantejament recaptatori». Amb aquestes paraules ha resumit el regidord’ERC Jordi Coronas l’acord del seu grup amb el govern d’Ada Colau per aprovar en el ple municipal de desembre, que tindrà lloc divendres, les ordenances fiscals per al 2020, amb l’excepció de l’augment previst per aparcar en l’àrea verda i blava, que Coronas ha explicat que ERC és partidària d’abordar juntament amb l’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions. Tambéla taxa de recollida d’escombrariess’aparca per negociar-se al gener.

Per tant, el que s’aprovarà en el ple de divendres és la taxa de terrasses, els canvis en el cobrament de l’IBI, l’impost de vehicles, la taxa de clavegueram i l’augment del pagament per la grua, entre altres aspectes. El conjunt de les ordenances comptaran amb el vot positiu de Barcelona en Comú, el PSC i ERC, i l’abstenció de JxCat. En suma, 33 vots que permeten que el projecte prosperi contra vuit que el rebutjaran, ha recalcat el regidor de Pressupostos, Jordi Martí, que ha comparegut amb la responsable d’Hisenda, Montserrat Ballarín per celebrar l’acord aconseguit.  Martí ha anunciat que l’aprovació de les ordenances comportarà un ingrés de 66 milions d’euros més per part del consistori.

Les terrasses

Però els primers a donar a conèixer que hi haurà fumata blanca han sigut els republicans: no per res s’han convertit en el principal soci extern del govern; els tocava l’espai per exhibir aquesta condició. L’acord més rellevant era el de la taxa de terrasses, que el govern de Barcelona en Comú i el PSC volien apujar a les zones de més afluència de clients fins a un 400%, cosa que ha generat una protesta del sector. El regidor d’ERC Jordi Castellanaha precisat que el seu grup ha aconseguit mitjançant l’acord moderar l’increment previst en un terç. «En algunes zones, el cost es reduirà, i on augmenti ho farà en un terç del previst», ha explicat Castellana. És a dir, si a la Rambla, per exemple, la idea era multiplicar la taxa per quatre, s’entén que ara es multiplicarà per 2,6, segons ha precisat l’edil.

Després de deixar que ERC ensenyés els eixos del pacte assolit, Martí i Ballarín s’han felicitat per haver-ho aconseguit i tots dos han destacat la reforma de l’IBI, que elimina els límits que impedien increments i que, han recalcat, ara serà més just. El consistori preveu un augment d’un 5,46% de mitjana en el pagament i uns 43 milions d’euros més de recaptació.

El pacte amb ERC no ha sigut l’únic. També Junts per Catalunya ha anunciat acords amb el govern, tot i que menys rotunds i en menys aspectes. Elsa Artadi ha anunciat que el seu grup no recolzarà la nova taxa de terrasses, ja que s’abstindrà en la votació conjunta de les ordenances. «A la Rambla, la taxa puja més d’un 400%, a la Boqueria i a la plaça Reial, més d’un 800%», ha denunciat, remarcant que no es referia al projecte que manejava inicialment Colau, sinó a com queda l’augment segons l’acord tancat entre ERC i el govern.

Pagament fraccionat

«Hem pogut aconseguir que el pagament de la taxa es pugui fer de forma fraccionada». Segons un document que ha repartit JxCat, el pagament es podrà fer trimestralment en el 2020 sense interessos, i trimestralment o mensualment el 2021.

Artadi no ha exclòs arribar a nous acords en el futur immediat, en el terreny dels pressupostos, per aconseguir que en alguns casos s’alleugi l’augment de la taxa tenint en compte que en alguns casos les terrasses compleixen una funció urbanística en el sentit que generen ambient. La regidora ha criticat que el govern no hagi parlat amb els restauradors: «És una pena que la interlocució amb el sector s’hagi de fer a través de nosaltres».

Notícies relacionades

JxCat sí que preveu votar aquest divendres a favor de la Zona de Baixes Emissions, que en principi rebrà llum verda amb un recolzament ampli, ja que ERC no ha precisat encara què farà però ha donat a entendre que no impedirà que prosperi: o s’abstindrà o votarà a favor.

Els pressupostos

El projecte de pressupostos per al 2020 no entra en el ple de divendres i s’abordarà al gener, tot i que les parts són optimistes i semblen tenir clar que el pacte sembla viable, tal com ho sembla l’acord d’investidura de Pedro Sánchez i, fins i tot, un acord sobre els pressupostos del Govern català, si bé aquests tenen l’aprovació prevista al març. Martí no ha donat per fet quan serà, però ha confiat a aconseguir un acord sobre els comptes «al més aviat possible». Quant a l’aprovació de la Zona de Baixes Emissions, ha assegurat que no dubta que prosperarà.