Petició a l'ajuntament

Els veïns de la Sagrada Família rebutgen l'escalinata de la façana principal

Proposen espais verds, una escola, una residència i reduir l'afectació de vivendes

jcarbo45511765 sagrada familia190123184430

jcarbo45511765 sagrada familia190123184430 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Veïns del barri de Sagrada Família han demanat a l’Ajuntament de Barcelona que no es construeixi l’escalinata de la façana principal del temple de Gaudí que hauria de sobrevolar el carrer Mallorca, cosa que provocaria la demolició d’alguns blocs de vivendes. 

La demanda, feta per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i l’Associació de Veïns de Sagrada Família, es recull en dues propostes presentades aquest dijous per modificar el Pla General Metropolità (PGM) i abordar solucions per als afectats.

Segons ha explicat la presidenta de la FAVB, Anna Menéndez, aquestes propostes «afectarien molt menys els veïns, solucionarien la falta d’equipaments del barri i obririen nous espais de qualitat fins ara no contemplats», recull Efe.

Millores urbanístiques al barri

En aquesta línia, els veïns han sostingut que, malgrat que no volen que s’aixequi l’escalinata a la façana principal de la Sagrada Família, la de la Glòria, volen aprofitar el PGM dissenyat amb l’esmentat propòsit per fer millores urbanístiques al barri.

L’arquitecte  que ha col·laborat amb els veïns de Sagrada Família per elaborar els projectes, Salvador Matas, ha defensat que «les dues propostes són obertes i tenen la voluntat d’interpel·lar els actors implicats, però sobretot l’ajuntament perquè s’assegui a dialogar».

Les superfícies que es veurien afectades són les mateixes que contempla el PGM actual, és a dir, les dues illes que es troben a la part inferior de la Sagrada Família.

A totes aquestes zones es contemplen transformacions urbanístiques relatives a zones verdes i solars d’equipaments, i les propostes de Matas ressituarien tots aquests espais de manera que no es perdés cap metre quadrat i es guanyés enbenestar dels veïns, asseguren.

Reducció notable d’afectacions

«Els dos projectes són molt similars –ha dit Matas– i la diferència principal és que en un cas hi ha 41 vivendes perjudicades, mentre que en l’altre n’hi ha 122». Segons el PGM actual hi hauria 300 afectats.

No obstant, tots aquests veïns afectats serien traslladats a nous edificis, amb característiques similars o superiors, sense que això els suposés cap cost econòmic, per tal com s’ha contemplat que la inversió, que serà d’almenys 100 milions d’euros, vagi a càrrec de la fundació que gestiona la Sagrada Família.

Així, segons ha sostingut el portaveu de l’Associació de Veïns de Sagrada Família, Joan Itxaso, els veïns prefereixen la segona opció, malgrat afectar tres edificis més, dos de la promotora Núñez i Navarro i un concessionari, ja que això suposaria una superfície d’espais lliuresmés gran.

Notícies relacionades

A més, aquests projectes proposen que on s’ubica l’Antiga Fàbrica Damm es construiria una residència per a persones grans i una escola de primària, segons l’opinió dels veïns, dos equipaments necessaris per al barri.

També contemplen que una part de la Diagonal, actualment qualificada de zona viària, es converteixi en zona verda i faci de connector entre la Sagrada Família i la plaça de les Glòries.