LA MODA DEL 'RUNNING'

Barcelona limita el calendari de curses atlètiques al carrer

L'ajuntament no atendrà noves sol·licituds perquè considera que les 40 existents copen la capacitat

Els veïns, especialment els dels barris més afectats, valoren positivament la notícia

47664497 60

47664497 60

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona no aprovarà nous esdeveniments esportius (com el ’running’) que recorrin els carrers de la ciutat fins que no es redueixi l’oferta actual. El govern d’Ada Colau creu que s’ha arribat ja al màxim d’aquest tipus de competicions a la capital catalana i per això el consistori ha decidit que no acceptarà, en principi, sol·licituds per a noves cites de corredors pels carrers, tal com ha avançat el portal TOTBarcelona. «El calendari de curses atlètiques i populars a Barcelona està massa carregat», manté el regidor d’esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé

Actualment hi ha unes 40 marxes populars. Algunes de tan mediàtiques i rellevants per a la ciutat com la Marató de Barcelona. O tan arrelades com la d’El Corte Inglés, la de la Mercè o la dels Bombers. «L’altra meitat de les curses» són trobades entre corredors importants per a veïnats, sovint «emmarcades a les festes majors de cada barri». Això suposa quegairebé tots els caps de setmanahi ha curses programades. 

El problema és que aquestes competicions tenen un impacte en la mobilitat dels veïns que viuen a les zones per on transcorren. I que «impliquen un esforç extra per a serveis públics de la ciutat –com la Guàrdia Urbana o equips de manteniment– i, per aquesta raó, l’Ajuntament no preveu autoritzar la creació de nous esdeveniments d’aquestes característiques per no saturar aquest calendari», explica Escudé.

Els veïns, a favor

Els veïns de Barcelona valoren de manera positiva aquesta notícia, especialment els d’aquells barris que es veuen més afectats per les curses. És el cas de Sant Antoni. «Gairebé totes les curses passen per aquí, o molt a prop o pel mig. I com són els diumenges, es veu especialment afectat el Mercat dominical del llibre, que ha vist fins i tot disminuir les seves vendes», explica a aquest diari Pep Sala, president de l’Associació de Veïns Sant Antoni. Aquest barri fa més de 40 anys que celebra la Cursa Sant Antoni, una de les oficials de Barcelona.

El tema de les curses ha sigut tractat en diverses reunions de veïns d’aquest barri, tot i que de manera «tangencial». «Veiem correcta aquesta nova mesura de l’ajuntament i, a més, entenc que és un tema de ciutat. Tot i que per a Sant Antoni és una cosa positiva», assegura Sala. El mateix manifesta que, quan hi ha curses, els veïns es queden «tancats» dins del barri. «No poden entrar ni sortir els cotxes. I la gent tampoc pot entrar al Mercat dominical del llibre», diu.

En la mateixa línia es posiciona Pere Nieto, president de l’Associació de Veïns del Poblenou. «El Poblenou acumula un nombre d’activitats esportives importants, ja que les mateixes característiques del barri hi conviden. Però aquestes activitats generen talls de trànsit i afecten no només la mobilitat amb cotxe, sinó també a peu», explica Nieto, que assenyala que aquestes tenen una «repercussió» en el barri i per això ha de buscar-se un «equilibri». «Es tracta d’ordenar una mica. Simplement demanem un control», diu Nieto.

Notícies relacionades

«No només s’ha de limitar el nombre de curses , sinó també redistribuir les que hi ha. La majoria són pel Paral·lel i la Gran Via, aquestes són les zones més afectades, així com els carrers dels seus voltants», assenyala, per la seva banda, Sergi Gàzquez, president de la Unió d’Associació de Veïns del Poble-sec. «Aquests barris queden bloquejats perquè els recorreguts solen ser circulars».

Segons Gàzquez, també s’hauria de redistribuir els punts de sortida i d’arribada de les curses. «Molts són per la zona de l’avinguda de Maria Cristina, una cosa que provoca no només problemes de mobilitat, sinó també soroll. Quan són curses grans, com la Marató de Barcelona, la música comença a les 6 del matí», conclou.