OPERACIÓ URBANÍSTICA A GRÀCIA

Ensurt a Encarnació

L'ajuntament estudia sancionar els amos de la finca després de la demolició accidental d'un mur

El consistori aspira a pactar l'expropiació per construir una guarderia abans d'acabar l'any

zentauroepp50804580 barcelona  08 11 2019     barcelona    n mero 13 de la calle191108182058

zentauroepp50804580 barcelona 08 11 2019 barcelona n mero 13 de la calle191108182058 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

Van veure un home entrant amb un martell d’aquests industrials, com els que utilitzaven els berlinesos per fer caure el mur fa ara 30 anys. I clar, com allò feia mesos que estava sense moviment, es van alertar. Els veïns de les cases del carrer d’Encarnació van veure passar el fantasma del projecte immobiliari que creien i volien enterrat. I van avisar les autoritats. L’home de l’enorme eina suposadament intentava obrir-se camí per retirar de la finca un munt de material de construcció abandonat, i no va tenir en compte que les bigues se sostenien al vèrtex de la paret a què alliçonava. Va cedir un tros d’envà. Amb sort, sense danys personals. Enèsim episodi de la història d’aquest racó de la Vila de Gràcia, amb el plus que l’ajuntament ha obert un expedient que podria acabar en sanció per a la propietat de la finca. 

Explica Teresa Roig, membre de la plataforma Salvem l’Alzina, que al sospitós subjecte que entrava a la finca el van veure dimecres. Aquesta associació deu el nom al’enorme arbre situat a l’interior de la hisenda que també intenten protegir, juntament amb les dues cases que, diuen, són molt representatives del’arquitectura del barri. Va passar cap a les 13.30 hores. Els va cridar l’atenció que algú hi entrés perquè ningú havia franquejat aquella porta des que els veïns en van ser desallotjats el Dia de Sant Valentí. No dormien allà, però hi feien torns matí i tard des de novembre del 2018 per evitar que la família propietària tirés endavant el seu pla de 28 pisos amb aparcament, la qual cosa requeria fer caure tant les vivendes com la imponent alzina bicentenària. L’administradora de l’empresa promotora, per acabar-ho d’adobar, es diu Alsina. 

Retirar runa

Notícies relacionades

Un portaveu de l’ajuntament detalla la resposta que el mateix dia va obtenir dels amos. La raó de ser tenia a veure amb el desig de netejar l’interior del jardí: material d’obra (runa i amiant), branques, males herbes... Pel que sembla, la propietat hauria actuat empesa per una petició de l’Agència Catalana de Residus, segons detalla Betevé. Per això era necessari facilitar el pas, però l’operari no hi va caure que estava obrint camí en un envà que aguantava les bigues de l’aparcament. Com a resultat, part del mur va cedir, les bigues van caure i alguna runa va anar a parar al carrer. Guàrdia Urbana, bombers, veïns, tècnics municipals..., la clàssica estampa de qualsevol bronca urbana que en aquest cas no va anar a més. Tot i que sí que s’ha obert un expedient informatiu per part del departament de llicències i obres del districte que podria derivar en una sanció. Tot dependrà de les explicacions del propietari. I de la seva verificació. 

La família tenia tots els permisos en regla per aixecar els pisos l’any passat. Com hauria fet qualsevol promotor, van procedir a netejar la parcel·la per començar a construir. Amb tota la llei a la butxaca. Però no comptaven amb l’oposició veïnal, que es va fer forta al conegut com a jardí màgic per evitar-ho. D’aquella pressió va emanar la inquietud política que va derivar en la protecció de l’alzina. La decisió, aprovada en el ple del març, revocava el permís d’obra i iniciava un nou procés, el de l’expropiació que la plataforma defensa. Assegura el portaveu municipal que la idea és arribar a un acord a les bones, sense necessitat d’anar a judici i justificar l’interès públic. Seria bufar i fer ampolles: ningú planta cara a una guarderia i a un bloc de vivenda protegida.