MODEL DE LLEURE EN EL PUNT DE MIRA

Colau ordena el tancament temporal de Pachá de Front Marítim de Barcelona

El jutge denega les mesures cautelars sol·licitades per la macrodiscoteca del Front Marítim de la Barceloneta

La mesura és fruit d'un expedient sancionador per deficiències en seguretat obert al maig

zentauroepp48037198 barcelona 06 05 2019 el ayuntamiento anuncia el cierre de la191105090823

zentauroepp48037198 barcelona 06 05 2019 el ayuntamiento anuncia el cierre de la191105090823 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Helena López / Patricia Castán

Sis mesos després d’anunciar-ho, de moment només una i durant 15 dies, però, finalment aquest dimecresl’Ajuntament de Barcelona farà efectiva l’ordre temporal de clausura de la discoteca Pachá, icona d’un model de lleure nocturn als antípodes de l’imaginat pels comuns. El tancament –tècnicament no és un precinte– és fruit d’un expedient sancionador obert pel consistori el passat mes de maig per deficiències i incompliments en matèria de seguretat. Després de l’anunci de la mesura fet per la llavors regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, la macrodiscoteca de les cireres, com la resta de locals afectats –dos més en un Front Marítim de la Barceloneta en el punt de mira–, va recórrer davant el jutge, i no va ser fins la setmana passada que el consistori va rebre la resolució que denegaba les mesures cautelars sol·licitades per la discoteca, permetent al govern municipal procedir, finalment, a l’anunciat tancament.

La resolució assenyala que tractant-se d’un establiment obert al públic «i pel que sembla amb alta afluència d’usuaris» –els veïns en peu de guerra des de fa diversos anys donen bona fe d’això–, «l’administració ha d’exigir amb el màxim rigor un compliment exhaustiu de les mesures de seguretat». L’escrit dels jutjats que dona llum verda a Colau per procedir al tancament, que va ser notificat a la discoteca aquest dilluns i es farà efectiu a les 48 hores, és a dir, aquest dimecres, assenyala també que «cal tenir en compte que el compliment efectiu d’una sanció administrativa comporta un principi d’exemplaritat que s’ha de tenir en compte». «En aquest caspreval l’interès públic sobre el privat», conclou. Aquestes paraules del jutge són música per a les orelles de l’actual regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que es mostra optimista. «Aquesta primera resolució pot servir de jurisprudència i establir precedent per a la resta de resolucions pendents», apunta Rabassa, que recorda que els expedients pendents afecten també als locals del Front Marítim Shoko i Carpe Diem. «Al maig es van inspeccionar els43 locals de lleure nocturn del districte,just abans d’iniciar la campanya d’estiu. No va ser una acció específica del Front Marítim», precisa el regidor.

Gran zona d’equipaments

L’anunci del tancament temporal es va fer en paral·lel a les negociacions del consistori amb l’Estat per decidir el futur del Front Marítim. Pin va avançar també al maig que el tancament definitiu de la macrozona de lleure era molt a prop i que aquesta es convertiria en una gran zona d’equipaments, anunci de què l’Estat, de qui depenen els terrenys, es va desmarcar assenyalant que no havien arribat a un acord «en cap sentit». Al mes següent, el govern central va renovar la concessió a aquests quatre clubs nocturns per un any, fins al juny de 2020.

Rabassa, convençut que aquest i no un altre ha de ser el futur de la zona, assenyala que el principal problema per tancar el futur dels terrenys és la falta d’interlocutor, ja que el govern central porta en funcions des de fa mesos.   

Des de l’agrupació de veïns Moscou-Ramon Trias Fargas insisteixen que no desistiran fins que la zona deixi de ser l’infern que ara descriuen. «Aquest estiu va tornar a ser espantós. El problema no és el que passa dins de les discoteques. És el que passa fora. El camí des del metro fins a la platja i, sobretot, la tornada, on l’incivisme, les baralles i els atracaments són una constant», relaten. «Estem contents amb algunes millores que hem aconseguit, com el tancament del parc, les obres del qual estan acabant i estan quedant molt bé, però la solució definitiva passa per acabar amb la concentració de macrodiscoteques», reitera la portaveu veïnal, l’agrupació de la qual treballa de costat amb les associacions de veïns de la Barceloneta i la Vila Olímpica. Jordi Giró,president d’aquesta última associació, assenyala que l’ideal seria que l’ajuntament recuperés la gestió dels terrenys. «Abans que tornin a acabar els actuals contractes, el juny del 2020, hauria de quedar tancat», conclou el líder veïnal. 

Un eix de lleure amb problemes

La sort final dels locals del Front Marítim de la Barceloneta s’escriurà en els pròxims mesos, tot i que els operadors creuen que la pressió del consistori es va disparar amb motiu de les eleccions municipals i per encoratjar el tancament definitiu. El col·lectiu, que no ha generat problemes a l’interior dels locals al llarg d’aquests anys, és víctima del seu propi èxit, ja que els 1,6 milions de visitants que reben anualment (una part d'aquests en horari diürn), es converteixen en ingovernables a la nit, una vegada els establiments es tanquen.

Els veïns pateixen l’incivisme de part d’aquest públic a la via pública, mentre que els operadors s’han queixat en els últims anys d’una absència total de policia que ha propiciat els incidents (sorolls, robatoris...), malgrat desplegar vigilància privada al perímetre.

Notícies relacionades

Pachá reitera que els problemes denunciats es van reparar fa mesos i creu que una sanció econòmica hauria tingut el mateix efecte i menys perjudicis per als seus empleats i clients habituals. Els altres dos afectats (els restaurants-club Carpe Diem –més petit i amb horari de disco els caps de setmana–, i el Shoko, més gran) també van acatar la norma.

El col·lectiu de la zona esgrimeix els 600 llocs de treball directes que genera, amb 60 milions d’euros de facturació, i reclama seguretat en l’entorn per poder continuar sent la principal zona de lleure de Barcelona, tot i que s’ajustin les regles del joc. La pregunta clau és on ressituar la necessària activitat nocturna de la metròpolis.