DEL 13 AL 19 D'OCTUBRE

Barcelona reivindica la seva memòria viva

La 'Festa de les comunitats de memòria' rescata la saviesa dels barris: dels pescadors de la Barceloneta a la rumba gitana del carrer de la Cera

Amb el Born CCM com a epicentre, programa accions com 'L'empremta de les dones al barri de Sant Pere, un arxiu de memòria immaterial sobre les cures'

zentauroepp50382184 13 10 2019  barcelona       la cuina oblidada de la barcelon191014143903

zentauroepp50382184 13 10 2019 barcelona la cuina oblidada de la barcelon191014143903 / Robert Ramos

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Elevar a Cultura, així, en majúscules, la cultura popular: la de les places, els safarejos, els vestidors de les fàbriques i les cuines. La d’ells i elles–elles van estar sempre més silenciades; els seus coneixements, considerats secundaris– el seu saber i sabor no han entrat (gairebé) mai als cosmopolites museus de la ciutat. Aquest és un dels (ambiciosos) objectius de les jornades Memòria Viva; festa de les comunitats de memòria’,que han arrencat aquest diumenge assolellat i s’allargaran fins dissabte vinent, 19, dia gran d’aquesta singular aposta, emmarcada en la nova programació d’El Born CCM, tot i que els seus actes –accions– es distribueixen per tota la ciutat, com el saber popular.

A la primera jornada els escenaris triats han sigut la perifèrica Vallbona, amb una ruta pel Rec Comtal,  patrimoni pel qual fa anys que els veïns lluiten, i la Barceloneta dels davantals blancs. L’acció de la Barceloneta buscava explorar la memòria del barri mariner des de la perspectiva de les dones a través de la cuina, els sabors i els aliments; així com les seves implicacions en les formes de vida i treball, dins i fora de l’àmbit domèstic. Un recorregut simbòlic de la barca a la cuina, passant pel mercat, en una acció fruit del procés de treball que han dut a terme les entitats de la Xarxa de Comunitats de Memòria, que ha acabat amb un vermut a la plaça del mercat, el centre neuràlgic d’un barri amb caràcter (s’autoanomenen L’òstia per alguna cosa), que es resisteix a morir malgrat l’asfixiant pressió turística. 

Relats no reconeguts

Notícies relacionades

«Memòria Viva és una celebració de la memòria com una eina per transformar el present i el futur. Una invitació a experimentar les pràctiques culturals exercides de forma gairebé invisible als nostres barris. Una trobada oberta destinada a descobrir relats no reconeguts que tenen les arrels en la vida quotidiana. Un temps i un espai per revelar relats, paisatges i pràctiques del passat de la ciutat que han sigut menyspreades, excloses, oblidades», assenyala el regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Rabassa.  

Aquest dilluns a la tarda, hi ha programades unes altres dues activitats, també exteriors. A l’Eixample, ‘Dies quotidians en temps de guerra. Un itinerari de memòria històrica’ (Enric Granados, 16, 18 hores) i al Raval, ‘Rumb a la rumba, passat i present de la comunitat gitana del carrer de la Cera’(Casal de barri Folch i Torres, 19 hores).