RECINTE DE MULTITUDS

El Fòrum vol avenir-se amb els seus veïns

Entrades gratuïtes, activitats exclusives i contractes de treball són alguns de les opcions que l'ajuntament preveu oferir al Besòs i Sant Martí

El consistori preveu fomentar l'ús de les instal·lacions de forma 'preferent' en aquells que han de patir el soroll i altres conseqüències

zentauroepp49687574 barcelona 03 09 2019   sociedad   ull  no aclarar las fotos 190904191037

zentauroepp49687574 barcelona 03 09 2019 sociedad ull no aclarar las fotos 190904191037 / JORDI COTRINA

5
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Primavera Sound, el Festival Cruïlla i les festes de la Mercè són algunes de les cites indiscutibles que congreguen milers de persones en el Fòrum de Barcelona, un espai la relació del qual amb els veïns dista molt de ser la millor. Els motius del desacord: el soroll fins a altes hores de la matinada i els actes incívics d’alguns dels assistents als concerts, entre d’altres. I tot això, en un dels districtes més pobres de la ciutat. Per la qual cosa, sabedors d’això, els responsables del recinte miren d’obrir-lo als seus conveïns, en part, per «mitigar les conseqüències negatives».

Una desena de nens de sis a nou anys practiquen pàdel surf a la Làmina d’Aigua, a la zona de banys del Fòrum. «¿Pàdel què?», pregunten alguns. L’esport, una tendència en alça, consisteix a mantenir-se dret en una planxa de surf i moure’s a l’aigua amb un rem. «Molts d’ells no saben ni què és, la majoria de les seves famílies no poden pagar activitats així», explica Irene Vilardebo, coordinadora del Casal El Vaixell, al barri del Besòs. Precisament aquest casal s’ha beneficiat d’un matí de pàdel surf al Fòrum totalment gratuït, una de les activitats que el parc ofereix al barri. «S’ho estan passant en gran, és genial», afegeix Vilardebo, mentre els nens, entre rialles i capbussons, intenten sostenir-se a les planxes de surf. Per a molts no només és la primera vegada que practiquen aquest esport. Tampoc abans havien estat en aquesta zona privilegiada del parc.

«Aquest espai és únic, no hi ha corrents i ens permet poder treballar molt millor», explica una de les instructores, Eva Villasala. La seva empresa ofereix activitats de pàdel surf al Fòrum previ pagament, que poden costar entre 20 o 40 euros per persona. No obstant, per a nens del Besòs és a cost zero. També ho fan amb famílies que tenen algun dels seus membres amb alguna discapacitat física o mental. «Donarem entrades gratuïtes per als assajos del Cirque du Soleil als veïns», afegeixen fonts de Barcelona Serveis Municipals (BSM), l’empresa municipal que gestiona el parc. Durant l’any també han ofert tallers de mindfulness i ioga a alguns assistents del casal d’avis. 

La idea de replantejar-se l’espai i oferir activitats gratuïtes i amb prioritat per als veïns té molt pocs mesos de vida. «Ho estem fent de forma pilot, però la idea és oferir serveis i llocs de treball de forma més habitual i amb un caràcter més estable», respon el regidor del districte, David Escudé. «No és que els veïns no sentin seu el Fòrum: és que molts el veuen amb recel», aclareix Escudé, en part per les molèsties que porten els concerts. Ara el consistori mira de capgirar l’assumpte. «El que volem fer és que els veïns se sentin orgullosos del seu barri, i que això passi pel Fòrum», afegeix. I per a això, una part essencial comporta l’esport nàutic. 

Obrir els esports marítims a la ciutat

I és que el regidor del districte és també el responsable de l’àrea d’Esports a l’ajuntament. «Volem obrir a tota la ciutat els esports que pot oferir el mar», explica. Aquest pla es provarà primer al Fòrum, portant els veïns a practicar esports com el pàdel surf i el submarinisme, però és una cosa que es vol ampliar a tots els districtes, especialment els més deprimits, amb ofertes d’activitats a tota la zona litoral. «L’esport és bàsic per guanyar confiança i autoestima, i ampliar la pràctica esportiva al mar ens permetrà reduir la pressió que tenen ara els equipaments», afegeix Escudé.

Feina per als joves

Notícies relacionades

Però el pla més ambiciós en el Fòrum passa per acostar els joves al parc. A inicis d’any, BSM es va acostar a l’Assemblea de Joves del Besòs per preguntar-los què esperaven de l’espai. En van sortir moltes idees. Una d’elles, crear una bossa d’empleats perquè, durant els festivals, es contracti joves del barri. «Hem tingut algunes trobades i l’ambient és positiu, però de moment és tot paper mullat, confiem molt que l’any que ve s’apliqui», explica a EL PERIÓDICO Joan Martínez, un dels membres del col·lectiu de joves. L’atur juvenil al districte és galopant, i als joves els interessaria poder trobar sortides si el parc els les vol brindar.

A més de les demandes laborals, els joves del BesÒs plantegen més accions. «Estands per explicar, conscienciar i sensibilitzar sobre el barri, del qual estem orgullosos», afegeix el jove. O portar de nou al barri el festival Good Battle. Un certamen internacional de rap que va néixer al Besòs amb joves talents i que ara se celebra a Trinitat Nova. «Ens agradaria que pogués tornar al barri i el Fòrum és el lloc perfecte», explica Martínez. A BSM, la gestora del parc, no li sembla malament, tot i que encara és molt incipient. Potser es pot incloure al Cruïlla, però, de moment, és només una opció.

Continua la polèmica pel centre de ‘menes’ i la inseguretat

Mentre el Fòrum mira de millorar la relació amb els veïns, una part d’ells exhibeixen els seus recels per la hipotètica instal·lació d’un centre de ‘menes’ en un extrem del recinte, al costat de la Torre Telefónica. Respecte al CAI per a menes, fonts municipals consultades per aquest diari asseguren que la ubicació de l’equipament encara no és determinada i que s’està treballant amb la Generalitat, que són els que tenen la competència exclusiva; mentre fonts d’Afers Socials responen que encara esperen les propostes del consistori.
A aquesta polèmica se sumen les queixes per la falta de neteja i seguretat a la zona. Veïns del barri del Besòs i el Maresme han convocat una manifestació aquest dissabte 5 d’octubre a la Rambla de Prim per exigir a l’ajuntament un «barri digne».  «Hem de fer que se’ns senti, tenim dret a un barri digne on poder viure sense por», diuen els fulls volants que han repartit per les bústies i alguns establiments.