UN SECTOR EN ALÇA MALGRAT LA REGULACIÓ

La BCN de Colau bat el rècord de turistes: 8,1 milions el 2019

Els socialistes ressusciten la ciutat 'business friendly' mentre l'alcaldessa torna de l'ONU

El regidor Xavier Marcé remarca la solidesa del vincle del consistori amb els sectors econòmics

zentauroepp49291369 barcelona 01 08 2019  barcelona   tema dia turistas  por bar190908183339

zentauroepp49291369 barcelona 01 08 2019 barcelona tema dia turistas por bar190908183339

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Ada Colau tornava de l’ONU aquest dimecres, dia en què Jaume Collboni, considerablement malalt, va reunir les forces necessàries per acudir a una trobada amb representants del món econòmic. Després se’n va haver d’anar al llit. Va delegar en el regidor de Turisme, Xavier Marcé, el relat de la trobada. I Marcé va demostrar de seguida diverses coses. La primera és que el fantasma d’un ajuntament contrari als negocis en general i al turisme en particular, que s’apareixia a empresaris del sector en nits ombrívoles de l’anterior mandat, no existeix. «Barcelona és una ciutat ‘business friendly’»,va proclamar Marcé després de la reunió, fent servir les paraules, potser sense ser conscient d’això, que l’Artur Mas en persona va utilitzar a la campanya electoral del 2010, quan prometia que si aconseguia dirigir-lo, el seu seria un Govern amable amb els negocis, que això vol dir l’expressió.

Barcelona, com va destacar l’edil Marcé, tanca els primers vuit mesos del 2019 amb un rècord de turisme: 8,1 milions de turistes han visitat la ciutat del gener a l’agost, amb més de 22 milions de pernoctacions. D’aquest total de visitants, 5,7 milions s’han allotjat en hotels (que s’han emportat 14,6 milions de pernoctacions), i 2,4 milions, en apartaments turístics, (7,5 milions de pernoctacions). Des del gener, les pernoctacions en hotels han crescut un 7,2%, i les de pisos turístics, un 14,2%.

Les xifres van ser donades a conèixer als participants en la trobada, entre d’altres, PIMEC, la Cambra de Comerç i el gremi dels hotelers.  El regidor també va remarcar que Barcelona ha aconseguit un màxim històric en afiliacions a la Seguretat Social, amb 1,14 milions d’afiliats en el segon trimestre de l’any.

La regulació hotelera

Una altra cosa que va provar Marcé és que una part substancial de l’actual govern de Barcelona no abona el recel que l’equip de Colau presentava, el 2015, davant del sector turístic quan es va fer amb les regnes del consistori: fins i tot es va comprometre a millorar la il·luminació d’algunes zones, una reclamació de part del comerç.

En contrast, es fa difícil imaginar els regidors de Barcelona en Comú celebrant el rècord de turisme a Barcelona amb els comerciants. No és necessari imaginar-ho: en la trobada amb els agents econòmics i socials només van participar edils socialistes: Collboni, Marcé i la responsable de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín. Quant al rècord, per cert, fa pensar: si és cert que a la ciutat s’han deixat de fer 30 hotels en els últims anys a causa de la regulació hotelera, el PEUAT, ¿quina hauria sigut la xifra del rècord sense aquesta regulació?

Notícies relacionades

Marcé també va descartar la idea que aquesta regulació hotelera causi ressentiment en els agents econòmics, malgrat que és conegut que el sector l’ha qüestionat en el front judicial, en el qual s’han registrat victòries parcials contra la norma restrictiva. L’edil es va embolicar una mica a l’aventurar que hi ha un 8% d’apartaments turístics il·legals. Perquè quan se li va repreguntar, va admetre que aquesta xifra no tenia «base científica». També va donar a entendre que és molt complicat combatre aquesta activitat, i va precisar que l’ajuntament espera la col·laboració de plataformes com Airbnb, de la qual va dir que potser hauria de contemplar tenir menys benefici si això resulta de complir les restriccions de la regulació hotelera. Però després va venir a dir que no parlava de limitació de beneficis.

Gestionar el turisme

En definitiva, Marcé va obrir diverses portes en la seva compareixença que després no van portar a gaires camins, i tot i que va afirmar que el govern no està contra el turisme, va recalcar que ha de ser gestionat, un argument que la mateixa Colau ha defensat. El que el regidor va explicar és que més que reduir el turisme, s’ha d’intentar que sigui de més qualitat. I tot i que no va acabar de precisar el missatge, va argumentar que està a favor que vinguin menys turistes de sol i platja, «turisme passiu», i més integrants del turisme «aspiracional»,pel qual es va entendre que definia visitants amb una activitat prevista a Barcelona amb algun valor afegit. És a dir, que no només vagin a la platja.

Temes:

Turisme