Balanç policial

Disminueixen a l'estiu els robatoris de rellotges de luxe a Barcelona

Des de principis d'any, els Mossos d'Esquadra han efectuat 165 detencions de lladres 'rellotgers'

La caiguda de l'activitat delictiva té relació amb la desarticulació d'una banda especialitzada al juliol

zentauroepp44703577 robo reloj190225085949

zentauroepp44703577 robo reloj190225085949

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els robatoris violents comesos per ‘rellotgers’,lladres que arrenquen rellotges de gamma alta del canell dels seus propietaris, gairebé sempre turistes adinerats, no van suposar un delicte freqüent a Barcelona fins al 2016, explica Pere Pau Guillén, cap de l’Àrea d’Investigació Criminal a la capital catalana. Qui els cometien eren sovint ciutadans de nacionalitat argentina o italiana. Els Mossos d’Esquadra van detectar un augment fins a principis d’aquest any, van investigar el repunt i van descobrir que el tipus d’autors havia canviat. Finalment, aquest estiu han aconseguit contenir els nous ‘rellotgers’, que eren d’origen algerià.

Segons recorda Guillén, quan ficaven les dades d’aquests últims delinqüents en les bases policials, apareixien nets d’antecedents, malgrat que a Barcelona es comportaven com a lladres altament especialitzats. El 2017, el fenomen es va amplificar fins a desbordar-se durant els anys següents. Actuaven en grup, demostrant un grau de coneixement molt elevat de rellotges de gamma altíssima, com ara Patek PhillipeMontblancRolex, Cartier i Hublot. El més elevat del qual tenen constància els agents superava els 400.000 euros. És a dir, el seu propietari portava nuat al canell un aparell amb un valor equivalent a un pis gran, moblat i lluminós a certs barris de la ciutat. I l’hi van robar. Les sospites covades sobre que no podia tractar-se de delinqüents ‘nets’ d’antecedents va portar els Mossos a enviar empremtes dactilars dels detinguts a la policia francesa, que va confirmar que els ‘rellotgers’ que havien desembarcat a Barcelona estaven utilitzant identitats falses a Espanya: eren francesos, d’origen algerià, i havien protagonitzat un bon nombre de robatoris de rellotges a París.

El botí més alt

Els Mossos van crear un grup específic per combatre els ‘rellotgers’ quan el 2018 aquesta pràctica es va posar de moda entre la resta de delinqüents. La raó estava clara: per un iPhone d’última generació al lladre li podien pagar un 10 o un 20% del seu valor, i per un rellotge de gamma alta els receptadors –els qui compraven l’objecte sostret–, fins a un 50%. La meitat d’un rellotge que costa 100.000 o 200.000 euros són molts diners. La conseqüència va ser que delinqüents més matussers que els parisencs es van llançar als canells de turistes i així va augmentar la xifra de robatoris violents per acabar, en no pocs casos, amb un rellotge d’escàs valor econòmic que havien confós amb un de gamma alta.

Notícies relacionades

L’AIC va activar una investigació per demostrar que els ‘rellotgers’ més avesats actuaven com un grup organitzat. El 18 de juliol d’aquest any van arrestar 13 dels seus membres i 10 d’ells van ingressar preventivament a la presó. La xifra de rellotges sostrets va caure en picat a partir d’aquell dia. Aquest agost, segons els Mossos, hi ha hagut 79 denúncies. L’estiu anterior,n’hi va haver 166.

Per controlar el fenomen no n’hi ha hagut prou amb la investigació de l’Àrea de Guillén, sinó que, com el mateix inspector remarca, també és necessari el treball de contenció que agents uniformats i de paisà duen a terme diàriament juntament amb la Guàrdia Urbana als voltants dels hotels que allotgen turistes adinerats. La majoria de les detencions, 165 des de l’1 de gener, han sigut practicades in fraganti per aquests agents i també pels integrants dels dispositius Ubiq i Polièdric, dissenyats per pacificar zones conflictives. Aquest dimarts, agents de la Brigada Mòbil adscrits a aquests dispositius han detingut un ‘rellotger’ que acabava d’atacar un turista i s’havia refugiat al terrat d’un edifici. 

Temes:

Robatoris