LA BATALLA MUNICIPAL

ERC impulsa un govern a l'ombra per marcar Colau

Planteja sis àrees i 10 regidors, el mateix dibuix que el cartipàs oficial

Per a Maragall, la inacció de l'actual consistori obliga a «prendre la iniciativa»

zentauroepp49839262 pla general dels regidors i els consellers de districte d er190913210050

zentauroepp49839262 pla general dels regidors i els consellers de districte d er190913210050 / Blanca Blay

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré

‘Govern d’impuls’ és el nom amb què el grup municipald’ERC va batejar l’ahir anunciat «govern a l’ombra» que ha conformat a fi de «marcar la pauta» l’equip de Colau. La iniciativa té 10 regidors per a sis grans àrees, els mateixos números i actors que dibuixa el cartipàs oficial. Però malgrat el marcatge, la idea és no quedar-se en un cos a cos de control, fiscalització, seguiment i intervenció del govern actual sinó «anar un pas més enllà», segons el parer d’Ernest Maragall, president del grup municipal.

En el repartiment de càrrecs el tema que més preocupa els ciutadans de Barcelona, la seguretat, no recaurà sobre la número dos del grup, Elisenda Alamany, que bregarà amb els drets de la ciutadania i feminismes, sinó que serà responsabilitat de Jordi Coronas. Bones intencions –«la seguretat serà una de les prioritats»– però poca concreció. L’objectiu és clar: res de «populisme» ni d’«entregar el discurs de la seguretat de la dreta» i voler «una Guàrdia Urbana i uns serveis de seguretat d’excel·lència». Com s’aconseguirà aquest i la resta de temes que afecten a la ciutat, s’anirà desgranant a través de propostes.

Majories alternatives

Notícies relacionades

Per descomptat, l’economia, la cultura, l’educació, els drets socials, l’urbanisme, la mobilitat, la vivenda, etc., tindran responsables. Ja que es tracta de «condicionar positivament l’acció de govern». I es tracta, també, d’«afegir, crear ciutat i servir l’interès general», segons Maragall, per a qui la condició de força més votada legitima ERC a anar més enllà de «complir un rol predeterminat d’oposició mes o menys crítica» i per buscar «majories alternatives» a la suma dels 18 regidors que surten del pacte entre el PSC i Barcelona en Comú. Cosa que significa que, a priori, qualsevol majoria liderada per ERC haurà d’implicar un dels dos socis de govern ja que amb JxCat només assoleixen 15 regidors.

El ‘Govern d’impuls’ neix d’una «convicció» i d’una «raó de fons» que no és cap altra que, a criteri del líder municipal d’ERC, la ciutat no pot seguir a «l’espera de tenir un bon govern, un pressuposat i al qual algú defineixi una estratègia». Per a Maragall l’únic que es veu actualment a Barcelona per part de l’actual equip de Colau és «gesticulació i precipitació» però «ni govern ni estratègia ni dibuix de futur». Així que per al regidor cal «prendre la iniciativa», i s’aconsegueix amb un govern a l’ombra.