NOU CENTRE DE SALUT

Vergés emplaça Colau a decidir aquest mes la ubicació del CAP Raval Nord

La consellera de Salut titlla d'"irresponsabilitat" que encara no hagi pres una decisió "dos mesos" després de les eleccions

undefined44919854 pla curt de la consellera de salut  alba verg s  imatge del 180910133510

undefined44919854 pla curt de la consellera de salut alba verg s imatge del 180910133510 / Gemma Sanchez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha titllatd’"irresponsabilitat"  que l’Ajuntament de Barcelona no hagi decidit encara la ubicació del nou centre d’atenció primària (CAP) Raval Nord "dos mesos" després de la constitució del nou govern municipal. Vergés ha reclamat aquest dimecres al consistori que aquest mes de setembre es prengui la decisió. "És urgentíssim que tinguem aquesta ubicació, nosaltres ja ho tenim tot preparat per poder construir el nou CAP que necessiten els professionals però sobretot els veïns", ha assegurat. La consellera va remarcar que ja li ha traslladat aquesta petició a l’alcaldessa Ada Colau en "diferents ocasions", l’última durant la inauguració del CAP Roger el mes de juliol.

La consellera de Salut, que ja al juliol va apressar l’ajuntament a posar a disposició de Salut un espai per ubicar el nou CAP Raval Nord, ha insistit a reclamar la ubicació al consistori durant una visita a l’Equip de Suport Integral a la Complexitat (ESIC) Dos de Maig de Barcelona, situat a l’Hospital Dos de Maig. Vergés ha reclamat que la decisió es prengui durant el mes de setembre: "La solució l’ha de donar l’ajuntament, ens ha de donar un espai, nosaltres ho tenim tot a punt, els diners els tenim des de fa temps i fa mesos que estem allargant massa aquesta història". Vergés ha remarcat la "urgència" d’aquest equipament i ha avisat que "la població del Raval no és menys que una altra".

La decisió d’on s’ha de construir aquest nou centre d’atenció primària va quedar aparcada abans dels comicis municipals. La revocació de la concessió de la capella de la Misericòrdia per ampliar el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) va quedar paralitzada després que el govern municipal la retirés del ple el maig passat, pel poc recolzament que tenia entre els grups, i així poder tornar a votar en futurs plens.

Sense acord des del maig

Encara que el Servei Català de la Salut (CatSalut) havia assegurat, al novembre, que el solar de la Misericòrdia era l’"últim tren" per al CAP Raval Nord, les dificultats per cedir aquest espai van portar a plantejar-ne una ubicació alternativa, just al costat del Macba, al carrer de Ferlandina. És l’espai conegut com el 'cub'. El CatSalut va certificar que aquest espai també era viable per construir el nou centre, i el seu director, Adrià Comella, va assegurar a començaments de maig que els responsables de Patrimoni de la Diputació de Barcelona, titular del terreny, i de la Generalitat estaven treballant en un acord de cessió que podia ser imminent. 

Notícies relacionades

Malgrat aquest aval, el govern municipal de BComú va dir llavors que veia "inconvenients" en aquest espai, sobretot quant a la mobilitat i la pèrdua d’espai públic i verd al Raval, un dels barris més densos de la ciutat. Tampoc els agradava que només hi hagués un compromís verbal de la Diputació i la Generalitat.

D’altra banda, Vergés ha assegurat que mantenen l’objectiu del 2020 per acabar de revertir les retallades en Salut i, de fet, ha garantit que aquesta època "es va acabar fa temps". En aquest sentit, ha destacat la "injecció de recursos que s’estan invertint", més que en el "període precrisi". Vergés ha afegit que no retallaran "en el que necessita la gent", malgrat la carta enviada pel Govern central al juliol, en la qual demanava una reducció de la despesa sanitària i farmacèutica al superar els límits establerts.