ESTIU COMPLICAT A BCN

Buch i Colau marquen perfil propi contra la inseguretat de Barcelona

L'apunyalament mortal d'una dona robada al Port Olímpic agreuja un balanç negre d'homicidis i robatoris violents

El conseller posa en marxa un pla de xoc sense l'alcaldessa mentre el regidor Batlle inicia una ronda de contactes als districtes

zentauroepp49128342 barcelona 19 07 2019 l alcaldessa  ada colau  i el conseller190904215636

zentauroepp49128342 barcelona 19 07 2019 l alcaldessa ada colau i el conseller190904215636 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’increment de robatoris violents i d’homicidis  robatoris violentsd’homicidis que ha patit Barcelona durant aquest estiu ha col·locat la seguretat en el centre de les preocupacions de la Conselleria d’Interior i del’Ajuntament  de la ciutat. Tot i que els camins que les dues administracions han escollit per sufocar les flames les separen perquè són diferents, o almenys, avancen en paral·lel. I la falta d’unió a l’hora de buscar solucions ha provocat que el combat s’afronti amb afinitat desigual a peu de carrer que als despatxos. Mentre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana col·laboren per tapar la ferida, el conseller Miquel Buch i l’alcaldessa Ada Colau volen marcar perfil propi.

Albert Batlle, regidor de Seguretat, aquest dimecres ha iniciat a Nou Barris una ronda de contactes per tots els districtes de la ciutat. Batlle ha avançat als veïns els principals eixos de treball de la Guàrdia Urbana i que incrementarà el patrullatge preventiu d’agents municipals, a parlar més amb el teixit comercial per millorar l’intercanvi d’informació i a seguir de prop com evoluciona la percepció de seguretat. Però ni Batlle, que aquest dilluns es va reunir amb Buch a la mateixa hora que Colau acusava el conseller des de la televisió d’abandonar la ciutat per interessos electorals, ni l’alcaldessa assistiran demà dijous a la cimera amb agents socials convocada pel titular d’Interior per debatre el pla de xoc que ha dissenyat la policia catalana.

Fonts de les dues administracions s’apressen a remarcar que no volen cap enfrontament en una matèria tan delicada com la seguretat, tot i que els fets mostren que el que no hi ha, de moment, és una aliança entre Colau i Buch. I, mentrestant l’assassinatd’una dona de 26 anys apunyalada en un bar del Port Olímpic, ha elevat a 13 les morts violentes registrades a la ciutat durant el 2019. Podrien acabar sent 15 quan finalitzi la investigació del matrimoni d’avis que va ser trobat sense vida al barri de la Bordeta el 25 d’agost, una xifra rècord el 4 de setembre des que existeixen les dades policials dels Mossos, sempre que no s’inclogui en aquest balanç la quinzena de víctimes mortals que va deixarl’atemptat gihadista del 17-A el 2017.

Únicament el 2011 es va concloure amb més homicidis, 17, tot i que això va ser al llarg dels 12 mesos. Les dades que ha fet públiques el Ministeri d’Interior aquest dimecres reflecteixen que els robatoris violents, tal com va avançar aquest diari, han augmentat també en un 30% a Barcelona. Una xifra molt superior a l’increment registrat a la resta d’Espanya, un 11,3% de mitjana. A Madrid l’activitat dels lladres violents ha pujat un 9,1%.

El pla de Buch

Buch va anunciar en l’última Junta de Seguretat Local, l’òrgan en què Ajuntament i Interior es reuneixen per coordinar-se en matèria policial, el seu pla estratègic Barcelona Ciutat Segura. Aquest dijous ha convocat per debatre’l gremis de restauradors i hotelers, associacions de veïns, empresaris del sector del lleure nocturn i entitats com el FC Barcelona, la Fundació Sagrada Família, col·lectius de comerciants, empresaris de lleure nocturn, la Cambra de Comerç o Foment de Treball. També hi assistiran tècnics de quatre conselleries (Empresa i Coneixement, Afers Socials, Territori i Sostenibilitat i Justícia). No obstant, ni Colau ni Batlle hi aniran per part de l’ajuntament, que ha enviat una delegació que formaran el cap de gabinet, la gerent de Seguretat, el responsable de serveis jurídics i un comandament de la Guàrdia Urbana.

Fonts d’Interior remarquen que es va convidar Colau i a Batlle "a triar" qui havia d’acudir a l’acte –que encapçalarà Buch- i que l’alcaldessa ha decidit enviar-hi aquesta delegació. Fonts municipals, per la seva banda, aclareixen que ni Colau ni Batlle hi assistiran perquè simplement se’ls va notificar que era un pla dels Mossos per al qual només es requeria la participació de tècnics municipals.     

Mort al Port Olímpic

L’homicidi de la matinada de dimecres a la discoteca Smar del Port Olímpic ha agreujat el balanç negre registrat a la ciutat durant els mesos de juliol i agost. En aquests dos últims mesos, un període en què la pressió turística es desborda, a Barcelona hi ha hagut 10 morts violentes si se sumen les de dos avis al barri de la Bordeta del 25 d’agost. 

Notícies relacionades

A les tres de la matinada, a l’interior de la discoteca del Port Olímpic, la dona que eleva a 13 (o a 15) els homicidis en aquest 2019, va avisar el vigilant després que dos homes li robessin el telèfon mòbil. El vigilant es va enfrontar amb els dos individus i un d’ells va agredir la dona. El treballador els va expulsar del local i, en aquell instant, van treure una navalla i els van atacar. A la dona li van clavar el ganivet al pit i va morir hores després a l’Hospital del Mar. El vigilant continua ingressat, tot i que no es tem per la seva vida.

Precisament al Port Olímpic, la policia va activar una operació de seguretat a finals de juliol després de la pallissa mortal que va patir un client d’origen xinès.