inseguretat a sant martí

El racisme es cola en les protestes veïnals de la Verneda i el Besòs

L'extrema dreta aprofita per apropiar-se de les marxes i assenyalar els immigrants com a culpables de la inseguretat

Les associacions de veïns rebutgen les actituds xenòfobes i insten els manifestants a «no caure en la trampa» d'aquests grups

zentauroepp49491479 bcn rambla prim190819185936

zentauroepp49491479 bcn rambla prim190819185936

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

Des de fa setmanes, els veïns de la Verneda i els del Besòs i el Maresme han estat protagonitzat múltiples cassolades per protestar contra la sensació d’inseguretat i la conflictivitat que asseguren patir als barris; on es produeixen robatoris, baralles i actes incívics. Així, els residents estan sortint contínuament al carrer per denunciar la seva vulnerabilitat davant d’una resposta de les autoritats, segons ells, poc efectiva. No obstant, alguns han aprofitat l’enuig dels residents per crispar encara més l’ambient i promoure accions contra els immigrants i sembrar la xenofòbia a la zona.

Voxn’és un exemple. El partit d’extrema dreta ha volgut mostrar el seurecolzamentper apropiar-se dels actes de protesta i no ha dubtat a assenyalar elsimmigrants i ocupescom a culpables directes del problema.

No obstant, membres dels grups de veïns que protesten asseguren que no se senten identificats amb aquest tipus de comentaris, i menys encara amb aquest partit. Gloria Mestre, portaveu de l’Associació de Veïns de la Verneda Alta, ha expressat a aquest diari el seu rebuig davant de la idea que “cap partit aprofiti el que passa al barri en benefici propi, i menys un d’aquest tipus, que incita a l’odi”.A més, afirma que en temes de delinqüència no fan “cap tipus de distinció” entre les persones pels seus llocs de procedència.

Boicot a un menjador social

Notícies relacionades

Una altra acció racista que s’està duent a terme a la zona és una campanya per tancar un menjador solidari ubicat a la rambla Prim, al barri del Besòs i el Maresme, que fa set anys que és obert i on molts dels seus usuaris són immigrants. Per intentar que el local tanqui les portes, alguns individus s’han dedicat a recollir firmes, ficar silicona als panys i tacar la furgoneta amb què transporten el menjar. A més, han fet pintades amb la paraula “Vox” a la seva façana. 

Davant d’aquests fets,l’Associació de Veïns de la Pau ha comunicat via Twitter el “rebuig frontal als atacs que pateix el menjador social Gregal que tan bona feina ha estat fent durant molts anys al nostre districte” i ha instat que els veïns no caiguin “en la trampa de la dreta i arreli en ells el discurs feixista i racista que ells volen imposar. Sí a la lluita per un barri digne, però sí també a un barri antifeixista”.

Temes:

Racisme