On Catalunya

INCIDENT A LA BARCELONETA

L'Armada no creu que el projectil de la platja caigués en un bombardeig

whatsapp-video-2019-08-25-at-202313 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’home sostenia un refresc i estava assegut en una terrassa amb vista a la maniobra de l’Armada Espanyola per allunyar la bomba de la Guerra Civil de la platja de Sant Sebastià de Barcelona. Per telèfon relatava a un familiar l’episodi: "¿Que si correm perill? –beu un glop del refresc–, no, no ho crec". Poques escenes més exactes per descriure com s’ha viscut des de terra ferma el seguiment de les tasques de desactivació de l’artefacte explosiu trobat diumenge a 25 metres de la costa. Des de l’aigua, ha sigut diferent.

La troballa de la bomba, submergida a tres metres de profunditat, va acabar arribant als especialistes de l’Armada establerts a Cartagena. Els bussejadors de la Guàrdia Civil havien enviat fotografies amb les dimensions: 110 centímetres de llarg. Per mida i aspecte, es tractava d’una "bomba catalana", segons Juan Pedro Saura, el cap del Grup de Desactivació d’Explosius de la Unitat de Bussejadors de Mesures contra Mines que ha viatjat des de Cartagena per "neutralitzar-la". A l’artefacte li faltaven tant "les aletes" com l’"espoleta", que gira com un molinet per la força de l’aire al ser llançada des d’un avió. Que li faltin aquestes parts significa que no estava acabada quan va anar a parar al mar.

Segons l’historiador David Gesalí, autor del llibre 'La Guerra Aèria a Catalunya', va ser fabricada en la indústria Elizalde o en la Hispano Suiza, totes dues de Barcelona, poc abans o poc després del 1936, durant la Guerra Civil. És probable que els seus amos se’n desfessin llançant-la a l’aigua per evitar que caigués a mans enemigues, potser de les tropes franquistes que es disposaven a prendre Barcelona. Això últim és només una especulació. Però, per a Saura, és molt més improbable que aquesta fos una de les moltes bombes llançades per avions sobre la capital catalana, que no explotés i que perdés aletes i espoleta per l’acció de desgast del pas del temps sota l’amor. "No, no crec que fos llançada des d’un avió", explica Saura,que també és partidari d’apostar que va acabar submergida a pocs metres de la sorra de la platja de Sant Sebastià perquè els corrents marins l’han empès fins allà. No perquè estigués en aquest punt, immòbil, 80 anys. 

Tres bussejadors

Detonacions controlades de restes bèl·liques a la costa catalana n’hi ha centenars cada any. Aquest, no obstant, era un cas excepcional per alguns motius. La primera cosa és que la protagonista de la història, la bomba, estava plena de 70 quilos de TNT. La segona cosa que estava submergida a només tres metres d’una de les platges catalanes més plena de banyistes. La tercera és que no quedava lluny d’una de les principals canonades de gas que proveeixen la ciutat. La quarta és que, després de gairebé un segle dormint al mar, la panxa del projectil era imprevisible i aquest dilluns era 26 d’agost, temporada alta a la costa barcelonina.

L’equip de Saura ha optat per posar a la bomba uns globus que l’han elevat fins a la superfície i, després, arrossegar-la mar endins, fins a una milla nàutica de distància (gairebé dos quilòmetres). Després l’han deixat anar sobre un banc de sorra –on la vida marina és "més escassa", això han dit–. Finalment, tres bussejadors (un especialista en explosius i dos ajudants) han descendit per adossar-li càrregues explosives que han activat des de la superfície. Hagi passat el que hagi passat sobre el banc de sorra –no hi ha part de víctimes marines– des de la platja tot el que s’ha percebut ha sigut una lleu esquitxada que s’ha elevat a penes uns metres. "Detonació finalitzada sense incidents a les 15.35 hores".

Platja reoberta.

Notícies relacionades

A les quatre de la tarda, després de comprovar que no havien quedat restes de la bomba, els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona han reobert als banyistes l’accés a la platja de Sant Sebastià. Tot i que amb prou feines hi havia usuaris que esperessin aquell moment. La majoria havia optat per buscar qualsevol altra platja.

L’operatiu ha reunit representants de tots els cossos de seguretat i d’emergències en un centre de coordinació desplegat entre els dos clubs esportius que hi ha a la Barceloneta. L’Atlètic Barceloneta, que ha hagut de tancar les piscines exteriors, informava els clients ocasionals, els que paguen l’entrada d’un dia, que avui tenien part de les instal·lacions clausurades perquè l’exèrcit havia de fer detonar una bomba de la guerra civil espanyola. A un dels turistes, meditava si valia la pena que pagar o no aquest preu, li ha semblat una celebració interessant: "¿I això ho feu cada any?".