la cita més popular

Gràcia acomiada la seva festa major amb un balanç positiu

Els actes vandàlic puntuals no desllueixen una celebració que atreu cada vegada un públic més familiar

zentauroepp49507454 barcelona  21 08 2019  barcelona    manifestaci n de protest190821133906

zentauroepp49507454 barcelona 21 08 2019 barcelona manifestaci n de protest190821133906 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
EFE

Les festes de Gràcia conclouen la nit d’aquest dimecres la seva edició número 202 consolidant el caràcter inclusiu de les activitats, en les quals han participat uns tres milions de persones, i amb una programació diürna que ha atret un públic cada vegada més familiar, malgrat alguns successos que han enterbolit la festa.

Aquest és el balanç que ha fet en roda de premsa la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, que ha assegurat que la violació a una jove que tornava a casa seva de les festes el cap de setmana passat il’incendi del decorat del carrer de la Llibertat de dimarts són "casos aïllats i puntuals".

"Sempre hi ha algun brètol que fa accions incíviques i no ens cansarem de rebutjar-les, però és just recordar que ve molta gent i ho fa amb respecte", ha assenyalat abans d’admetre que, malgrat tot, "no podem donar l’esquena a les coses que passen".

Manifestacions de repulsa

De fet, per condemnar la violació, centenars de persones es van manifestar ahir dimarts a la plaça de la Vila de Gràcia aglutinades per col·lectius feministes, mentre que aquest migdia l’organització ha convocat una altra concentració pacífica en recolzament al carrer de la Llibertat.

Després d’aquests incidents, el regidor del districte, Eloi Badia, ha advocat per fer "una reflexió profunda", però ha descartat que hi hagués fallades al dispositiu de seguretat.

"Els casos han sigut aïllats i fora de l’horari festiu, però no ho solucionarem només pensant en seguretat", ha opinat abans d’agregar que aquestes situacions requereixen "un pensament de ciutat per donar una resposta més efectiva".

La fundació també ha destacat aquest any la millora quant a l’horari de tancament dels establiments, així com un descens dels venedors ambulants.

Així mateix, aquesta edició de les festes, que van començar el 15 de juny passat, ha reunit un miler d’activitats en les quals el públic familiar i infantil ha anat guanyant protagonisme amb tallers o una gimcana, a la qual s’han apuntat 26 grups.

Novetats d’aquesta edició

La franja horària de més afluència ha sigut de 18 hores a 21 hores, una tendència que, segons l’organització, comença a estabilitzar-se i reforça l’interès pels decorats més enllà del lleure nocturn.

En aquest sentit, el carrer del Progrés, que celebra 80 anys de decorat ininterromput, ha sigut el guanyador del concurs de carrers engalanats amb un projecte ambientat en Harry Potter i ha aconseguit també amb el primer lloc en la votació popular.

Una de les novetats ha sigut la "passada del pregó" pels carrers del barri, considerada un "èxit" perquè, tal com ha sostingut Carbonell, ha ajudat a "donar veu" a les pregoneres, quatre jugadores de bàsquet amb discapacitat intel·lectual, que van reivindicar "més oportunitats" per al col·lectiu.

Notícies relacionades

D’altra banda, el punt lila de les festes, destinat a atenció contra conductes sexistes, masclistes o LGTBIfòbiques, ha dut a terme un total de 22 intervencions, 21 assessories i 2.536 accions de sensibilització.

Un total de 525 voluntaris han participat durant tot l’any en l’organització de les festes, xifra que es va elevar fins als 1.575 la setmana abans de la inauguració.