conflicte de convivència

Els barris de Barcelona protesten al carrer per la inseguretat

La Verneda i el Besòs-Maresme clamen diàriament amb cassolades contra robatoris, ocupacions, baralles i drogues

El Tsunami Veïnal, que aglutina nombrosos barris, prepara una gran marxa al setembre

zentauroepp49491479 bcn rambla prim190819185936

zentauroepp49491479 bcn rambla prim190819185936

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Des que va començar l’estiu, una notícia rere una altra sobre baralles mortals, robatoris violents o ocupacions d’immobles amb finalitats delictives han instal·lat entre els barcelonins la idea que la ciutat viu una preocupant crisi de seguretat. Però, quan el problema es viu en primera persona o al barri, els ànims s’encenen prou per sortir al carrer (o al balcó) si el ciutadà no percep una resposta efectiva de les autoritats. És el que ja va passar al Raval amb els narcopisos i el que està passant aquests dies a la Verneda i al Besòs-Maresme. Fa diversos dies que els residents dels dos barris convoquen cassolades contra la inseguretat en ple agost. Diuen que se senten vulnerables i sols. No poden més.  

Ahir al migdia, els usuaris del metro es feien a un costat en un vagó a l’estació de Drassanes de l’L3, on un toxicòman va pujar amb una xeringa penjada del braç ensangonat. Els viatgers es quedaven commocionats, davant una escena més pròpia del barri xino dels anys 80. Però el que aquí va ser una fogonada de realitat –la tornada de l’heroïna al circuit de drogues a la ciutat– al barri del Besòs-Maresme és una visió més habitual. Una situació que afegida a l’auge d’ocupacions a les seves finques ha portat els veïns que continuen a Barcelona en ple agost a agafar cada nit les seves cassoles i queixar-se amb terrabastall i crits.

La mobilització de la Verneda va començar als seus balcons, on els residents van iniciar cassolades amb vista a una reunió sobre seguretat al districte de Sant Martí a la qual acudiran demà dimarts per discutir com està la situació al barri i el resultat de les actuals patrulles de policia local i agents de mediació. Volien mostrar el seu fàstic i dissabte a la nit fins i tot van sortir al carrer a expressar-se, després d’un agost molt mogut al barri, on els mateixos veïns (fins i tot avis) han hagut de fer guàrdia per frenar els múltiples intents d’ocupació dels baixos (una antiga entitat bancària) del 240 de la rambla de Prim.

Des de la trinxera veïnal expliquen que ja tenen gairebé un miler de firmes recollides. “No volem més ocupacions com les que ja hi ha uns metres més enllà [de la mateixa rambla]”, relaten, queixosos dels problemes de convivència i de la por que això ocasiona entre les famílies. Per no parlar de robatoris i incivisme, de la degradació que perceben, relaten a aquest diari.

Moviment espontani

En plena canícula, molts líders veïnals estan de vacances. Però això no ha impedit que al Besòs-Maresme els autòctons fessin el mateix que al barri contigu, però de manera “espontània”. La seva impotència es va començar a exterioritzar també amb un cassó o una paella, amb els quals diumenge a la nit van pujar des del Fòrum fins a la rambla de Guipúscoa. Veure xeringues pel terra, mercadejos als pisos usurpats o venda d’articles robats, així com els robatoris que pateixen a la zona en ple dia ha portat els residents a dir que ja n’hi a prou. 

Les xarxes socials han ajudat a difondre la idea que “sense lluita al carrer ens tindran sempre oblidats”, diuen a l’associació del Maresme.

Algunes entitats veïnals d’aquestes zones que ara s’han rebel·lat pel seu compte ja es van alinear fa un any en el moviment Tsunami Veïnal, contra l’incivisme i la inseguretat, aglutinant el Gòtic, el Casc Antic, la Barceloneta, el Poblenou, la Vila Olímpica, el Poble-sec, Hostafrancs, el Maresme-Besòs, Galvany, el Carmel i la Plataforma d’Afectats pel Top Manta, d’entre altres.

Tensió a la Barceloneta

Des del barri mariner tornen a denunciar una falta de recursos per afrontar “robatoris, baralles, persecucions i tràfic de drogues en ple carrer”, apunta Manel Martínez, president de l’associació de veïns de la Barceloneta. Comerciants i veïns de la zona alerten de l’ocupació d’alguns baixos, on s’atrinxeren joves magribins que delinqueixen a la zona i es fan forts. Hi ha temor que el malestar veïnal acabi amb algun enfrontament greu.

Notícies relacionades

Tsunami ja estan organitzant una gran mobilització de ciutat per al pròxim setembre, perquè els seus mals ja són de gairebé tots, es queixen. Fa un any ja hi va haver algunes marxes, tot i que la sensació d’inseguretat no s’havia apropiat com ara de la percepció ciutadana –objectiva o no–, arran devuit assassinats en un mes i migi 10 detinguts en quatre robatoris violents només dissabte passat. 

Més enllà de la contundència d’aquestes xifres, a peu de carrer hi ha temor a les xarxes de delinqüents que semblen immunes a la justícia i, encara més, al’onada d’usurpacions de vivendes i baixos d’edificis, pels problemes de convivència que ocasionen, com va informar aquest diari la setmana passada . Els veïns mobilitzats coincideixen a l’avaluar que la pressió als narcopisos del Raval ha redistribuït ara els focus. Però el problema continua bategant al mapa local. 

Batlle prepara les seves sessions amb els districtes

L’ajuntament no ha donat, de moment, una resposta immediata davant les mobilitzacions dels barris de Sant Martí, a part de la reunió de districte. Amb el primer tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, acabat d’aterrar al capdavant d’aquest àmbit, el consistori encara no ha pogut afrontar les necessitats de cada part del territori, més enllà d’intentar contenir el fenomen del ‘top manta’ amb un pla de xoc aquest estiu.<br/> Fonts municipals recorden que Batlle ha demanat ja<strong> convocatòries dels consells de Prevenció i Seguretat de districte per al setembre</strong>. I el de la Verneda serà un dels casos a abordar, emfatitzen. No obstant, les rondes començaran el 4 de setembre a Nou Barris. <br/>Aquests consells són els òrgans de seguretat on es comparteixen amb les entitats veïnals i del districte els diagnòstics i la informació que permetin la participació de cara a millorar la convivència. S’intenta que la representació sigui ben àmplia i inclogui representants dels consells de la dona i dels avis dels districtes.