DESPRÉS DELS ÚLTIMS OPERATIUS

Els manters es manifesten a Barcelona: «No som delinqüents»

Unes 500 persones protesten contra la "repressió municipal" cap a la venda ambulant

Carreguen també contra la llei d'estrangeria que els impedeix exercir una feina legal

undefined49305742 barcelona 2 8 2019 manifestaci n de manteros foto de alvaro 190802203055

undefined49305742 barcelona 2 8 2019 manifestaci n de manteros foto de alvaro 190802203055 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"No som delinqüents, volem treballar", han clamat aquest divendres a la tarda unes 500 persones pel centre de Barcelona. La majoria eren manters convocats pel Sindicat Manter. Després dels últims operatius (uns 100 agents es despleguen cada dia de 9.30 a 22 hores en els punts en els quals habitualment es col·locaven els venedors ambulants), els manters han constatat que ja no es poden instal·lar al passeig de Borbó ni a la plaça de Catalunya per vendre els seus productes. Durant la protesta, i en el manifest al culminar la marxa, els convocants han volgut deixar clar que desenvolupen aquesta activitat perquè la seva situació legal no els permet exercir una altra feina. "No ens traieu mercaderia, ens traieu el pa dels nostres fills", han lamentat.

La marxa s’ha iniciat a la Barceloneta, un dels punts on més venien. D’allà han transitat fins a la Via Laietana, que ha quedat tallada al trànsit, fins a arribar a la plaça de Sant Jaume. Al so dels ‘djambés’ (tambors africans), han corejat a l’uníson diverses proclames. Entre les quals, "cap persona és il·legal", "no a la repressió sense regularització" o "persegueix els banquers, no els manters". Uns càntics que han ressonat pel centre de Barcelona i acompanyats d’unes pancartes on es podia llegir, per exemple, "gasolina a la llei d’estrangeria".

Al final a la marxa, que ha transcorregut sense cap incident, un membre del sindicat, Babacar Ndoye, ha llegit el manifest davant la façana de l’ajuntament. "Quan cada partit volia la cadira de l’alcaldia, ens parlaven de projectes socials i solucions humanes". Però després dels comicis, diuen, el govern d’Ada Colau, ha optat per la repressió policial. "Ens acusen de provocar inseguretat, però cap portem ganivet, ni kalàixnikov (un tipus d’arma de foc), només portem bosses i ulleres per sobreviure en un país on el racisme institucional ens condemna a ser manters", ha assegurat. 

Crítiques a Batlle

Notícies relacionades

"Volem dialogar, volem solucions humanes reals, som éssers humans, tenim dret a tenir drets i formar part d’aquesta ciutat", ha dit Ndoye. També s’ha adreçat al tinent de seguretat, Albert Batlle, acusant-lo de "voler camuflar la pobresa" quan afirma que no pot ser que el primer que veuen els turistes siguin els manters. El text ha acabat reafirmant la necessitat de "teixir aliances contra el racisme" en vista de l’augment dels discursos racistes i feixistes en la societat espanyola.

A l’acabar, diversos manters han demanat el torn de paraula. "Jaume Collboni, estic molt trist, la repressió policial no és la solució", ha transmès un d’ells al primer tinent d’alcalde. "Persegueixin les mercaderies al port o els xinesos que ens les venen", n’afegia un altre. Entre aplaudiments i crits de "llibertat", un tercer ha recordat el passat colonial de l’Àfrica. "Van traficar amb els nostres avantpassats, ens van saquejar i ens condemnen a viure a Europa per tenir una vida digna. Però sense l’Àfrica, Europa no seria res", ha cridat un altre.

Temes:

Top manta