La protecció de l'espai públic

Policies antiavalots i inspeccions a locals proven de frenar la violència al Port Olímpic

El pla de seguretat municipal s'estén a la Barceloneta

20190801 447833 videobatllereunepoli2019080109301437 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Quatre furgonetes d’antiavalots dels Mossos i la Guàrdia Urbana, més vigilants privats, més inspeccions a locals, millor il·luminació en els accessos, instal·lació de més càmeres de seguretat, llocs d’atenció a víctimes de violència masclista... Aquests són els principals punts del pla per combatre la delinqüència al Port Olímpic i al Front Marítim de Barcelona exposats aquest matí pel tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, en la reunió que ha mantingut amb els dos cossos policials i propietaris de locals de lleure i restauració de la zona.

En la trobada hi ha hagut una absència sonada. Només un dels 20 amos dels locals de lleure del Port Olímpic ha assistit, es va queixar Batlle. No obstant, el secretari general de la Federació Catalana de Locals de Lleure Nocturn (Fecalon), Fernando Martínez, ha explicat aquest diari que no van veure a temps la convocatòria. “Valorem positivament que es posi més presència policial”, ha afirmat aquest advocat sobre el pla de Batlle.

La reunió ha tingut lloc a l’ajuntament i ha servit per “reflexionar sobre el desbordament del lleure nocturn en el Port Olímpic i en el Front Marítim”, en paraules del mateix Batlle. S’ha referit així a a les dues zones marítimes on es concentra el lleure nocturn, en el costat Besòs de l’Hotel Arts, que pertany al districte de Sant Martí, i en el costat Llobregat, de Ciutat Vella, i que comprèn als locals de la Barceloneta. El detonador de la trobada ha sigut l’homicidi d’un jove xinès a cops a la zona de les terrasses del Port Olímpic el cap de setmana passat. 

video 3534019 / periodico

Inspeccions a locals

Batlle ha assegurat que l’augment de la vigilància policial no només se centrarà en la seguretat de la zona, amb agents antiavalots de la Brigada Mòbil o de l’Àrea de Recursos Operatius (Arro) dels Mossos al costat dels antiavalots de la Urbana, que en els dos casos van en grups de nou i es desplacen en furgonetes amb material per actuar en tumults, sinó també en les tasques administratives, com controlar les mesures de seguretat dels locals, les activitats que realitzen i l’aforament.

Pel tinent d’alcalde responsable de la seguretat, l’objectiu és “recuperar el Port Olímpic com un espai ciutadà, de convivència, de lleure, d’esport i de gastronomia”. El pla d’actuació immediata, que ja ha començat a aplicar-se, és el primer pas. Una vegada passades les vacances, ja de cara a tardor, dos grups de treball es dedicaran a estudiar el fenomen i proposar altres mesures a més llarg termini. 

Públic d’altres zones de lleure

Batlle també ha explicat que els restaurants de la zona han manifestat la seva preocupació per la inseguretat d’aquesta petita franja costanera compartida pels districtes de Ciutat Vella i Sant Martí. “El representant del Gremi de Restauració ens ha manifestat la seva preocupació pel deteriorament i els efectes de les inseguretat a la zona”, ha precisat. El també advocat creu que l’allau nocturna de públic als bars de copes del port es produeix per la pressió més gran en altres zones de lleure de fora de Barcelona. “Estem desbordats i per això hem convocat aquesta reunió”, ha insistit.

Notícies relacionades

Quan se li ha preguntat sobre per què en els últims quatre anys no s’havien pres mesures similars per aturar la conflictivitat nocturna especialment a la zona del Port Olímpic, Batlle ha somrigut i s’ha limitat a afirmar: “Llums llargs i mirada endavant”. També ha reflexionat sobre els vídeos de fets delictius que contínuament apareixen en xarxes socials, com el de l’agressió mortal al ciutadà xinès mort el cap de setmana passat. “Els vídeos no contribueixen a una bona convivència”, ha dit alhora que ha demanat als mitjans de comunicació més cura a l’hora de difondre’ls.

Sense oficina de denúncies a la plaça de Catalunya

El tinent d’alcalde, que substitueix en aquest nou mandat de Colau amb el PSC el comissionat en seguretat Amadeu Recasens, s’ha referit a l’esperada oficina de denúncies que va prometre obrir en els pròxims dies a la plaça de Catalunya i que va vetar el conseller d’Interior, Miquel Buch, al considerar-la insegura per ser sota terra, just sota de les fonts. “Tenim una alternativa, però encara hem de parlar amb Interior i confirmar-la”, ha dit, tot i que també ha reconegut que aquesta espècie de comissaria no estarà llesta aquestes vacances. L’espai anava a ser molt útil perquè els turistes víctimes de delictes tinguessin un lloc visible i ben comunicat al centre de la ciutat.