Barcelona va registrar al juny la seva millor ocupació hotelera des del 2011

El 92,6% va ser fruit de la coincidència de viatgers vacacionals i una gran fira tèxtil

El sector adverteix que el turisme creix, però no s'ha recuperat el viatger de luxe perdut

zentauroepp49291880 bcn190801180726

zentauroepp49291880 bcn190801180726

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Ens hem de remuntar a l’any 2011 per trobar un mes de juny tan actiu per al sector turístic a Barcelona. En aquell període d’aquest any la ciutat ha aconseguit el 92,6% d’ocupació hotelera, malgrat comptar amb més places que fa vuit anys, amb un còmput total de 878.090 viatgers en aquests allotjaments. Un resultat que no només es fonamenta en el turisme vacacional, sinó que també es va nodrir de la multitudinària fira de maquinària tèxtil Itma.

Per aquest motiu (molts participants s’allotgen individualment), l’ocupació va arribar a la seva millor quota des de començament d’any, malgrat que el maig encara va ser millor en termes de volum d’allotjats.  Els creixements respecte a l’any passat s’han repetit mes rere mes des de gener, després d’alguns mesos del 2018 marcats al sector per la conjuntura política de Catalunya.

En la mateixa mesura han crescut les pernoctacions, fins a arribar a 1,82 milions al juny. De moment, Turisme de Barcelona no disposa dels resultats tancats del juliol, tot i que fonts del Gremi d’Hotels de Barcelona consideren que ha sigut positiu. Es pot recordar que l’any passat aquest va ser el millor mes de l’any en ocupació, amb un 91,7%. Per a Manel Casals, director de la patronal, les dades constaten que la capital catalana guanya pes com a destinació de vacances, després d’anys en què despuntava especialment com a escapada urbana. 

Diferent demanda

Defensa que al seu atractiu cultural se li suma l’oferta de platja i sol, però amb un client que busca més qualitat que en altres llocs més econòmics. No obstant, el gremi adverteix que la recuperació no ha sigut homogènia per a tots els establiments, ja que els viatgers de luxe continuen sense arribar a les cotes prèvies al 2017. Es tracta de viatgers que demanen gran quantitat de serveis elitistes, i la reducció dels quals s’ha notat, sobretot, als hotels de màxima categoria i en comerços exclusius. 

En aquest punt, no ha ajudat la crisi de seguretat que ha viscut Barcelona, amb infinitat d’informacions a les xarxes socials i mitjans estrangers sobre els molts robatoris que pateixen els turistes a la ciutat. Casals opina que en els últims dies la situació ha millorat amb el recent desplegament policial, ja que tot i que és aviat per donar resultats, «per fi es dona un missatge de contundència contra la delinqüència».

El sector preveu un bon agost, en la línia de l’any passat. Llavors es va aconseguir un 88,9% d’ocupació. 

Notícies relacionades

Al consorci Turisme de Barcelona destaquen tant l’increment d’allotjats al juny en hotels (4,1%), com en apartaments turístics (13,9%), tot i que en tots dos casos les estades s’han reduït lleument. Fonts de l’organisme apunten que el nivell de despesa també ha pujat, tant en allotjament (4,1%) com en transport, ja que cada vegada arriben més viatgers de llarga distància. De fet, l’aeroport registra un increment acumulat del 5,5% des del gener.

El president d’Apartur, Enrique Alcántara, també apunta a la coincidència del turisme de negocis i el de lleure com a clau de l’alta demanda del sisè mes de l’any, però considera que la resta de l’estiu no serà tan triomfal. El juliol sempre és el millor mes per als pisos turístics, però aquest agost veu la demanda més moderada fins al moment.