regulació qüestionada

El TSJC anul·la el pla que limita l'allotjament turístic a Barcelona

Diverses sentències donen la raó a grups hotelers, que celebren que s'obri un camí per "replantejar" la regulació

La sentència no tindrà de moment efectes pràctics perquè l'ajuntament la pot recórrer perquè decideixi el Suprem

zentauroepp10595458 barcelona 21 05 2009 sociedad bcn terrazas de hoteles en bcn190731225112

zentauroepp10595458 barcelona 21 05 2009 sociedad bcn terrazas de hoteles en bcn190731225112 / RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán / Jesús G. Albalat

Diverses sentències han plogut en els dos últims dies, en bloc, per debilitar l’ambiciós pla especial urbanístic d’allotjament turístic de Barcelona (PEUAT), que a més d’ordenar el sector va posar límit al creixement de llits a la ciutat. Gairebé una desena de sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), segons la patronal hotelera, anul·len íntegrament o parcialment la controvertida normativa. En alguns casos, l’anul·lació total s’argumenta partint de la falta d’una avaluació econòmica del pla. Per al Gremi d’Hotels de Barcelona, que ha sigut molt crític amb alguns dels vedats imposats sobre el sector, es tracta d’una victòria si més no "moral", perquè és de preveure que l’ajuntament recorri (té 30 dies hàbils per fer-ho) i el Tribunal Suprem tardi almenys un parell d’anys a pronunciar-se. És a dir, que el cadenat segueix llançat, però la justícia obre el camí a "replantejar" el PEUAT.

En alguns casos les sentències favorables a la indústria hotelera afecten tan sols un dels punts més controvertits del pla, cosa que obliga a reduir en un 20% la capacitat dels hotels ja construïts que es rehabilitin quan els treballs siguin estructurals. Per al gremi i els operadors, aquesta mesura contribuïa a envellir la planta hotelera, al posar traves econòmiques a les reformes integrals. Durant els dos últims anys s’han succeït les demandes, unes 160, tot i que l’ajuntament ha donat a conèixer puntualment alguna sentència que li era favorable. Fins i tot els grups de l’oposició municipal han qüestionat els punts relatius a les reformes als establiments existents, començant pel PSC, ara soci d’Ada Colau en el govern.

Memòria econòmica

Fonts del sector apunten que les argumentacions en les demandes eren dispars i se sumaven a d’altres que al·ludien a plans d’usos previs o a la moratòria hotelera imposada abans del PEUAT. No obstant, les que es van endinsar en les bases del pla i la falta d’una memòria econòmica (amb les repercussions que comportarà frenar el creixement de places o les possibles indemnitzacions sobre això), o en el previsible envelliment de la planta d’allotjament local, són les que estan tenint ara una bateria de sentències a favor. L’ajuntament replica que en les sentències no es qüestiona jurídicament aquest instrument regulador, que es va convertir en una de les principals apostes del passat mandat de Colau.

A efectes pràctics, res canviarà de moment en el panorama barceloní. Impossible obrir més allotjament en punts calents com Ciutat Vella (zona de decreixement), i serioses restriccions (de densitat i distància) per obrir-lo als barris perifèrics on es permet. No obstant, Manel Casals, director general de la patronal hotelera, creu que la victòria moral és "importantíssima" perquè més enllà que l’ajuntament presenti recurs de cassació en les pròximes setmanes i que el Suprem decideixi en un termini que pot ser d’anys, es "marca el camí que haurà de seguir el necessari replantejament de l’actual PEUAT per part del govern municipal".

Clatellada judicial

Una de les sentències, a les quals ha tingut accés aquest diari, afecta Olivia Hotels: el TSJC estima el recurs presentat per aquesta companyia i anul·la no només el PEUAT, sinó també la seva disposició transitòria, que fixa la reducció esmentada del 20% davant de rehabilitacions. El tribunal de la Secció Tercera de la Sala Contenciosa Administrativa al·lega la inexistència d’una avaluació econòmica i financera per executar aquesta regulació.

En aquest sentit, la sentència precisa: "Ens trobem davant d’un supòsit caracteritzat per la concurrència d’una memòria en què consta un succint informe de sostenibilitat econòmica", pràcticament "limitat" a negar la procedència de l’esmentada avaluació i a cenyir el cost d’elaboració de projectes i les taxes de determinats procediments administratius.

El tribunal sosté que "si es té en compte la real i gens ociosa entitat de l’ordenació establerta" per fer front "als milers de supòsits" que aquesta norma regula, no pot "passar-se per alt" la falta, "per la seva inexistència", d’una avaluació econòmica i financera concreta per executar la planificació.

En definitiva, incideixen els magistrats, "sense necessitat de l’expressió de quantitats precises i concretes", si es requereix que "es satisfacin", com a mínim, les exigències de "rigor" d’alguns extrems. En concret, citen que s’han de contemplar "les previsions del capital precís exigit per al desenvolupament del pla" i que es detallin "les fonts de finançament de les actuacions" que s’han de realitzar. "Això és, que el que es requereix [...] és una avaluació econòmica, lògica i ponderada" de les accions a efectuar, "sense necessitat de procedir a l’especificació de les concretes indemnitzacions".

Sense aquest component econòmic, argumenta la resolució, el que "no procedeix és reconèixer al planejament urbanístic que sigui una ordenació en l’aire, mera aparença, font d’inseguretat jurídica i de desprestigi normatiu o que neixi en el pur buit." Per tant, segons el TSJC, ha d’exigir-se una "realista vocació d’execució i de real materialització".  

Ajustaments en l’ordenació

El sector hoteler, juntament amb el dels apartaments turístics, s’ha queixat reiteradament que les seves al·legacions durant la redacció del pla van ser desateses i considera que la justícia els dona la raó. En cap cas pretenen dinamitar el pla en el seu conjunt perquè ja és una idea compartida que el creixement sense treva era insostenible a la ciutat i especialment en les àrees més saturades de viatgers. Per no parlar de com el vedat a l’allotjament ha acabat revaloritzant les llicències actuals (i augmentat el seu negoci), davant de les prohibicions.

Notícies relacionades

Casals confia a tenir més força ara a l’asseure’s amb l’ajuntament a parlar d’ajustaments en el pla especial, de cara a "preservar l’excel·lència" i evitar el bloqueig a projectes importants que s’han quedat al camí, des de Fours Seasons fins a Hyatt. Des de l’ajuntament, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va emfatitzar aquest dimecres que el pla per poder regular l’activitat turística de la ciutat "no està en dubte a nivell jurídic" i ha insistit que altres sentències els "avalen". Va assegurar que la seva regidoria està estudiant ara possibles punts a "revisar" de l’ordenació.

Quant a les sentències sobre el punt 15.4, que al·ludeix a les reduccions de places per rehabilitacions i que segons el TSJC contravé la llei catalana d’urbanisme, Sanz va precisar que tampoc tenen efectes immediats, per la qual cosa la normativa es mantindrà de moment "en vigència".