Duel a la delinqüència

Una banda s'especialitza a robar motos amb les claus posades a Barcelona

Els lladres rastregen les zones d'oficines a la recerca dels vehicles dels motoristes despistats

zentauroepp49183286 motos robadas190723143735

zentauroepp49183286 motos robadas190723143735

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández

Robar una moto pot ser tan fàcil com passejar-se per una zona d’oficines, com la Diagonal o el passeig de Gràcia, i fixar-se en les que hi ha aparcades. Segur que n’hi ha alguna que té les claus posades. Sota el manillar, sota el seient o al cofre del darrere. N’hi ha prou d’agafar la clau, engegar la moto i emportar-se-la. Si es fa a primera hora del matí, hi ha moltes possibilitats que l’amo no se n’adoni fins al migdia, cosa que facilita els moviments del lladre. Aquesta tècnica comença a ser habitual a Barcelona.

Això és just el que li va passar a Xavier R., i a molts altres, fa menys d’un mes. “Anava a una entrevista a RAC 1, a Francesc Macià, i vaig deixar la moto al costat, al carrer de Villarroel. Quan a les dues hores vaig tornar a buscar-la, ja no hi era”, explica a aquest diari. Va pensar en totes les possibilitats. Entre aquestes, la d’una banda que suposadament recorre la ciutat en una furgoneta on carrega les motos. Però una trucada li va aclarir la setmana passada el que de veritat va passar.

Un control preventiu

“Em van trucar de la Guàrdia Urbana de Sarrià-Sant Gervasi que havien trobat la meva moto. També en tenien les claus”, afegeix el motorista, que finalment es va adonar del que havia passat. “Anava carregat i a l’aparcar la moto no em vaig adonar que havia deixat la clau posada en el contacte”, explica. La seva moto és una de les sis que han pogut ser recuperades gràcies a una patrulla de la Guàrdia Urbana que la setmana passada feia un control preventiu al carrer de Balmes amb el passeig de la Bonanova.

Va ser llavors quan una moto en què anaven dos homes va cridar l’atenció dels agents del control, que la van seguir discretament. Després de comprovar a la base de dades que la moto, tot i que no estava denunciada, no tenia assegurança ni ITV, li van cridar l’alto. Va ser llavors, ja a l’altura de la plaça de Molina, quan els motoristes van intentar fugir, van xocar amb el cotxe patrulla i van caure.

Els guàrdies urbans van comprovar que el conductor tenia el carnet de conduir suspès per una ordre judicial i a més tampoc li quedaven punts. I malgrat que els dos individus, de nacionalitat espanyola i amb antecedents per robatoris, portaven les claus de sis motos diferents, totes robades, van ser denunciats, però no detinguts.

Pena lleu per furt

El delicte de furt aplicable en aquests casos, ja que no hi ha violència en el robatori de la moto, està castigat amb una pena de sis a 18 mesos de presó, aclareix l’advocat penalista Miquel Capuz, que explica que la condemna es pot agreujar només si es demostra que es tracta d’una organització criminal i que roben les motos per cometre altres delictes. La Guàrdia Urbana, una vegada denunciats els lladres, es van centrar llavors a esbrinar a quines motos corresponien les claus. Van aclarir un total de sis sostraccions. Tots els motoristes s’havien deixat les claus posades.

Notícies relacionades

Fonts policials expliquen que aquest tipus de lladres, a banda d’endur-se la moto amb la clau oblidada, l’aparquen molt a prop i esperen uns dies per comprovar si porta un GPS per ser localitzada. Si en uns dies la moto segueix al mateix lloc, la tornen a agafar amb la clau original. Els agents sospiten que després la utilitzen per cometre delictes. Si aquesta moto és utilitzada per cometre una estrebada (robatori d’una bossa, rellotge o mòbil amb violència), al no ser seva, si la víctima o un testimoni facilita la matrícula és gairebé impossible relacionar-la amb el delinqüent.

La Guàrdia Urbana aconsella trucar al 092 o al 112 si algú es troba una moto al carrer amb les claus posades. “Podem enviar una patrulla a recollir les claus i accedir a la nostra base de dades per localitzar-ne el propietari. Però el més important és que s’evita que la moto sigui robada i que amb ella es cometi un delicte greu”, afegeixen les mateixes fonts.