Port Olímpic

Investigat un pres de permís per la violació d'una menor a Barcelona

El convicte ha confirmat que es va trobar amb la jove la nit dels fets, però nega ser autor de l'agressió

mossos

mossos

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els Mossos d’Esquadra investiguen la violació a una noia de 17 anys a la zona de lleure del Port Olímpic de Barcelona comesa suposadament per un pres d’una presó catalana que estava de permís, mentre compleix una condemna de 9 anys i mig de presó per una agressió sexual quan era menor.

La suposada violació de la menor es va produir la matinada del 5 de juliol. La víctima va acudir a una comissaria dels Mossos d’Esquadra per denunciar l’agressió sexual i, mitjançant el reconeixement fotogràfic, s’ha aconseguit identificar el presumpte violador.

Una vegada identificat, els Mossos han comprovat que el sospitós està complint una pena de 9 anys i mig en una presó catalana, per un delicte de violació i dos de temptativa que va cometre en el 2012, quan era menor d’edat.  Aquest cas es va convertir en la segona denúncia d’un delicte sexual a les platges de Barcelona en menys de 24 hores, ja que aquella mateixa nit dos turistes van ser detinguts per un escàndol similar. 

Permisos penitenciaris

Segons han informat fonts penitenciàries, una vegada superada la meitat de la condemna, al pres se li han concedit en l’últim any i mig un total d’onze permisos: tres de dos dies, atorgats pels serveis penitenciaris de la Generalitat i vuit de fins a sis dies, autoritzats pel jutge de vigilància penitenciària.

Quan es va produir la violació, el pres es trobava en l’últim dels vuit permisos de fins a sis dies autoritzats pel jutge de vigilància penitenciària. L’intern va tornar a la presó amb normalitat després de cometre suposadament la violació.

Una vegada els Mossos d’Esquadra han notificat aquesta setmana als serveis penitenciaris de la Generalitat que el sospitós de la violació era un pres, els responsables de la presó han demanat explicacions a l’intern, dimecres 24 de juliol, davant de la qual cosa aquest ha reconegut que en el moment dels fets es trobava en el Port Olímpic i que va interactuar amb la menor, si bé no ha confessat haver sigut l’autor de l’agressió sexual.

Tractament contra la reincidència

El pres ha seguit el programa d’addiccions i de violència sexual a la presó i ha tingut una bona evolució i recolzament familiar extern, per la qual cosa des de fa un any i mig se li van començar a atorgar permisos puntuals.

Una vegada els Mossos l’han situat com a sospitós de la violació, se li han suspès  automàticament totes les sortides programades i els permisos per sortir de la presó. No s’ha contemplat concedir-li el tercer grau.

La taxa de reincidència a Catalunya de delinqüents sexuals que han seguit un tractament a la presó se situa en el 4%, davant el 18% de reincidència en el cas dels violadors que no segueixen cap tractament a la presó.

Investigació en curs

Actualment, a les presons catalanes compleixen condemna uns 500 presos per delictes contra la llibertat sexual.

Notícies relacionades

Els permisos que es concedeixen a aquest tipus d’interns que han seguit cursos de tractament, pretenen facilitar que recuperin progressivament la seva vida a la comunitat abans del final de la condemna, per evitar la reincidència quan hagin saldat el seu deute amb la justícia.

Per la seva banda, des de la Conselleria de Justícia consultades han demanat que es respecti la presumpció d’innocència i han destacat que el departament s’ha posat a disposició dels Mossos d’Esquadra per oferir la seva màxima col·laboració en la investigació.