patrimoni cultural

El Grup Balañá no preveu el tancament del Club Capitol, malgrat el temor d'Amics de la Rambla

El teatre està inactiu des de principis del mes de juliol a causa d'una inundació que l'ha deixat impracticable

L'associació comercial adverteix que la via no pot permetre's la desaparició de cap altre espai emblemàtic

zentauroepp49196678 barcelona 24 07 2019 icult facahada del club capitol la ram190724193841 / RICARD CUGAT

zentauroepp49196678 barcelona 24 07 2019 icult facahada del club capitol  la ram190724193841
zentauroepp49196979 barcelona 24 07 2019 icult fachada de lo que era el teatre p190724193824

/

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“La Rambla no pot perdre més patrimoni,i encara menyspatrimoni cultural”. Amics de la Ramblapateix per l’artèria més popular de Barcelona, ho fa sempre, però des del 3 de juliol una mica més. Aquell dia hi va haver un petit accident a l’Hotel Continental i inundació en el Club Capitol, amb el qual comparteix edifici. També es va suspendre la funció. El local va quedar impracticable i la programació va passar a un altre dels escenaris que gestiona elGrup Balañá,el Teatre Borràs. Allà hi han traslladat ‘Tinder sorpresa’ i allà hi van traslladar l’espectacle de Martita de Graná. L’empresa va comunicar eltancament temporal del teatre, però no la data de reobertura. I ha sigut això, l’anunci d’abaixar la persiana ‘sine die’, que ha motivat queAmics de la Rambla s’hagi posat en mode alerta.

Els precedents no conviden a l’optimisme: fa anys que elTeatre Principal, propietat del Grup Balañá, està tancat i no hi ha indicis que es reprengui l’activitat. És més, l’edifici, reconstruït al segle XVIII després d’un aparatós incendi, s’ha intentat vendre en nombroses ocasions i, fins i tot, durant l’època de l’alcalde Jordi Hereu el consistori va estar interessat en la seva compra. No en va és el teatre més antic de la ciutat i a la seva presència deu el nom la plaça del Teatre que s’obre davant la seva façana a la part baixa de la Rambla. Així que aquest dimecres l’associació que defensa el bulevard ha expressat, via carta, la seva preocupació al consistori barceloní per la possible pèrdua d’un altre teatre, el Club Capitol.

El Teatre Principal va ser el primer a obrir les seves portes a Barcelona. / RICARD CUGAT

Can Pistoles

Notícies relacionades

“Demanem al govern municipal i també a tots els partits presents a l’ajuntament que vetllin per la continuïtat de l’activitat cultural del Club Capitol”, van reclamar. Una súplica, ‘a priori’, innecessària, ja que des de l’empresa teatral no contemplen el seu tancament: "En cap cas". Fonts del Grup Balañá, a més, expliquen que es tracta d’un "problema extern".  La idea és "obrir com més aviat millor". De fet, la venda d’entrades ‘online’ per a l’espectacle de Quim Masferrer programat per a finals de setembre es manté activa a la pàgina web. Amb tot, l’ajuntament admet estar “informat” i que des del districte de Ciutat Vella i l’Icub s’està “treballant per la continuïtat del teatre”, al qual, recorden, sempre han donat “recolzament institucional” –la subvenció aprovada en concepte d’ajuda a la programació per al 2019 és de 13.845 euros–.

Amics de la Rambla imaginen i somien en “una Rambla que tingui la cultura com a protagonista”, un element que sempre ha estat present en aquesta via de la ciutat: allà hi ha l’Ateneu Barcelonès i la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts, per posar dos exemples que es mantenen; per als perduts serveixen l’esmentat Teatre Principal, amb activitat des del segle XVI, i la no menys coneguda Cúpula Venus. Així que la desaparició del Club Capitol, inaugurat el 1926 com a sala de cine i amb el nom popular de Can Pistoles, seria "una terrible notícia que la Rambla, que Barcelona, no es pot permetre," adverteixen des de l’associació que vetlla pel més barceloní dels passejos.  

Temes:

Cinemes