MENORS SOLS

Collserola obrirà el 25 de juliol un centre de primera acollida de menes

L'espai provisional permetrà identificar i donar una primera atenció a aquests joves migrats

El conseller de Treball ha convocat aquest dilluns un centenar d'alcaldes amb centres de menors sols

zentauroepp48991141 barcelona  08 07 2019 reportaje para ilustrar tema sobre men190708174004

zentauroepp48991141 barcelona 08 07 2019 reportaje para ilustrar tema sobre men190708174004 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El parc de Collserola de Barcelona comptarà a partir del pròxim dijous 25 de juliol amb un centre de primera acollida de menors migrats en solitari per dur a terme els primers tràmits d’atenció, identificació, atenció sanitària i reubicació d’aquests joves.

Ho ha explicat la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat, Georgina Oliva, en una atenció als mitjans en què ha observat que aquest centre d’atenció immediata (CAI) permetrà que els tràmits inicials puguin fer-se des d’un dispositiu diferent al d’una comissaria i acompanyats de treballadors socials.

1.129 menes en el primer semestre

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha convocat aquest dilluns un centenar d’alcaldes, dels municipis que tenen algun centre per a joves emigrats sols, per posar en comú les experiències, demanar la col·laboració de tots els agents i administracions i articular un pla de recolzament. En el primer semestre d’aquest any, han arribat a Catalunya 1.129 joves estrangers sols; l’any passat, en aquest període, en van arribar 1.008.

L’espai de Collserola, els detalls més concrets del qual es faran públics la setmana que ve, serà provisional fins a aconseguir un espai definitiu en un solar de la Conselleria d’Assumptes Socials que es troba a Barcelona i que està ben connectat amb les rondes.

Els Mossos identifiquessin els menors

A l’espai de Collserola, un equip de Mossos d’Esquadra farà les tasques d’identificació –que són de la seva competència–, i es durà a terme una primera atenció d’infermeria i d’higiene bàsica, amb un espai de descans, menjada, jocs, televisió i un ordinador que permeti contactar amb la família dels menors.

També acollirà un espai específic per a noies menors que han migrat en solitari que, tot i que representen a penes un 3% del conjunt de menors, requereixen aquesta necessitat.

250 centres per a ‘menes’

Des d’aquest espai, un equip de trasllat de laDirecció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) durà a terme el trasllat pertinent a un dels més de 250 centres creats exclusivament per atendre aquests joves.

Inicialment, la Generalitat tenia previst obrir el juny un dispositiu d’aquestes característiques a la Zona Franca, una cosa que el conseller Chakir el Homrani va descartar per raons administratives.

El centre pot abastar la circulació de fins a 600 joves al mes en moments en què es puguin registrar pics en l’arribada de menors migrats, i preveu sortides raonables cada 24 hores cap a centres d’emergència del voltant del territori, on es duen a terme revisions mèdiques a fons i s’inicien els tràmits de la targeta sanitària, entre d’altres.

No es descarten més centres

Notícies relacionades

Oliva, que no descarta la creació de més centres d’atenció immediata tot i que no està previst, ha destacat la necessitat que es trobi a Barcelona i la seva àrea metropolitana per ser el lloc on arriben el 90% d’aquests joves migrats sols.

L’objectiu és evitar les llargues estades dels menors a les comissaries per ser identificats i derivats a un centre de DGAIA, i es convertirà en un recurs pioner a l’Estat que comptarà amb una parella de Mossos d’Esquadra per encarregar-se de les identificacions en un entorn amable per als joves, així com una parella d’educadors socials i una parella d’integradors socials les 24 hores del dia, tots els dies de l’any.

Temes:

Menas