CONSULTES INTERNES

Les militàncies de BComú i el PSC avalen el seu pacte de govern a Barcelona

zentauroepp49011752 colau collboni190710131136

zentauroepp49011752 colau collboni190710131136 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

La militància de Barcelona en Comú i la del PSC han avalat el pacte assolit entre els dos partits per governar junts l’ajuntament fins al 2023. Un pacte que comuns i socialistes van presentar dimecres passat.  L’acord conté els eixos programàtics per al mandat que comença i fixa la composició del govern, amb Ada Colau com alcaldessa i Jaume Collboni com a primer tinent d’alcalde.

En el cas dels comuns, que van obrir la seva consulta divendres passat a la una del migdia i la van tancar aquest dilluns a la mateixa hora, un 80% dels membres que han votat recolzen el pacte amb el PSC. En total, 1.735 de les persones inscrites en Barcelona en Comú han votat, de les quals 1.389 ho han fet a favor (l’esmentat 80%); 287, en contra (el 16,54%) i 59 (3,4%), en blanc.

En el cas del PSCels 173 integrants del consell de federació del partit a Barcelona han ofert de forma unànime el seu recolzament a l’aliança que tornarà els socialistes al govern local.

Plàcet preceptiu 

El plàcet de les dues organitzacions a l’acord firmat era preceptiu perquè el procés seguís el seu curs. El ple convocat per a aquest dimarts a les 10 oficialitzarà la nova estructura municipal. L’anomenat ple del cartipàs comptarà amb una part que no està subjecta a votació i que depèn de BComú i el PSC, la dels nomenaments dels nous tinents d’alcalde i responsables d’àrea en general.

Una segona part, la de les comissions que hi haurà i la de qui les presideix sí serà sotmès al vot del ple, que està en posició de tombar els plans de Colau i Collboni si vota en bloc en contra seu, ja que comuns i socialistes sumen 18 regidors, a tres de la majoria absoluta. Els grups negociaven aquest dilluns a contrarellotge amb una qüestió de fons que no es vota i que els importa molt, als que governaran i als que estaran en l’oposició: el nombre d’assessors eventuals dels que poden disposar.

La setmana passada, tots els grups de l’oposició menys el de Manuel Valls van comparèixer per denunciar que el govern pretenia mantenir la presidència de les comissions, que en els dos mandats anteriors va ser cedida a l’oposició; que també volia quedar-se amb la presidència dels districtes, que així mateix corresponia fins ara a l’oposició, i que tenia intenció de quedar-se amb el 75% del personal eventual i cedir només el 15% a l’oposició. Aquesta reclama un 40% del personal de recolzament.

Sense acord amb l’oposició

Notícies relacionades

Totes aquestes qüestions han sigut abordades en una reunió aquest dilluns en què per part del govern han participat Jordi Martí (BComú) i Laia Bonet (PSC). A l’altre costat de la taula, Gemma Sendra i Montse Benedí (ERC), Jordi Martí Galbís (JxCat), Óscar Ramírez (PP), i Eva Parera (Barcelona pel Canvi, el grup de Manuel Valls).

La trobada ha acabat sense acord a mitja tarda, tot i que les parts s’han citat a continuar parlant aquest mateix dilluns. L’oposició va amenaçar la setmana passada de tombar les votacions si el govern insistia en la seva posició. En aquell cas, van comparèixer tots els grups opositors menys el de Valls. Fins i tot sense l’ex primer ministre francès i el seu número dos, Parera, ERC, JxCat, Ciutadans i el PP sumen els 21 regidors que marquen la majoria absoluta i poden fer-ho valer al ple del cartipàs.