CURA DE PERSONES GRANS

Uns cursos psicoeducatius ensenyen com tractar familiars amb alzheimer

L'Hospital General de l'Hospitalet de Llobregat ofereix aquesta formació multidisciplinària des del 2002

Aquesta demència afecta el 5% dels adults al sud d'Europa i arriba al 22,53% en majors de 85 anys

undefined48905004 arcelona 02 07 2019 sociedad cursos para familias y cuidador190712184951

undefined48905004 arcelona 02 07 2019 sociedad cursos para familias y cuidador190712184951 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Marta Alcázar

“Si no esteu bé, no podeu cuidar ningú”, recalca la psicòloga Elisenda Reig. Coordina els cursos psicoeducatius per a familiars de pacients amb demència que s’imparteixen a l’Hospital General de l’Hospitalet. La formació funciona des del 2002 i consta de sessions amb diferents professionals que els assessoren en les cures del malalt.

L’alzheimer afecta el 5% dels adults als països del sud d’Europa i arriba fins al 22,53% en majors de 85 anys, segons els professionals sanitaris. S’espera que les xifres augmentin amb l’envelliment de la població: el 40% dels espanyols tindrà més de 60 anys el 2050 segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

“De vegades no som conscients de l’impacte emocional que provoca el diagnòstic”, explica Reig. La malaltia trenca dinàmiques familiars i inicia un procés de duel entre els més pròxims. Perplexitat, tristesa i impotència són les emocions que apareixen quan la psicòloga pregunta als alumnes com se senten. Són els fills i cònjuges dels malalts, un grup de deu persones que ha rebut assessorament durant nou setmanes.

Xarxes de familiars

“M’he sentit acompanyada. Compartim situacions que no sabem com afrontar i de vegades estem perduts”, comenta Áurea Rodríguez, que viu des de fa set anys les conseqüències de la malaltia que afecta la seva mare. “Ha sigut com una teràpia perquè expliquem els nostres sentiments. Hem creat un grup de WhatsApp i la intenció és continuar veient-nos”, afegeix Laura M., que cuida la seva mare des de fa dos anys. D’aquesta manera, han abastat un altre dels objectius del curs: “Volem crear xarxes de familiars que s’ajudin entre ells perquè la malaltia pot durar molts anys”, explica Reig.

“M’ha canviat la rutina i ens hem hagut d’adaptar a la meva mare”, opina Laura M.. “És molt dur quan li negues els seus diners perquè no els sap administrar o quan la ingresses en una residència perquè ja no pots cuidar-la a casa”, explica Rodríguez. Els psicòlegs els recomanen descans, cuidar la salut pròpia, no aïllar-se, desterrar la culpa i mantenir les activitats lúdiques per suportar la malaltia del familiar.

Tallers de simulació

El professorat està format per un equip interdisciplinari de metges, psicòlegs, fisioterapeutes, infermeres, treballadores socials i terapeutes ocupacionals. Imparteixen formació sobre trastorns de la conducta, la mobilització del malalt o els ajuts que es poden sol·licitar, entre d’altres. Els cursos es programen dos cops a l’any. 

Notícies relacionades

El taller de simulació és el que ha tingut més èxit. En aquest taller, els alumnes resolen situacions reals com triar el calçat adequat o calmar a un membre de l’equip que representa un pacient agressiu: “Veiem que els familiars menors de 65 anys realitzen millor els tallers mentre que els grans necessiten més ajuda”, explica Mercedes Fernández, metge geriatre i dissenyadora la sessió.

Diversos centres catalans organitzen sessions dirigides a familiars de malalts d’alzheimer. L’Hospital de Manlleu imparteix diversos tallers quan es detecta la necessitat. L’Hospital Universitari MútuaTerrassa ofereix quatre mòduls que tracten els aspectes mèdics, el treball social, la infermeria i la psicologia de la malaltia. La Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic va organitzar sessions de musicoteràpia per a cuidadors i malalts amb la intenció de millorar la comunicació entre els dos i contribuir a la relaxació del cuidador.

Control del pacient a distància

<span style="font-size: 1.6rem;">Una <strong>aplicació </strong>acompanyarà els familiars de malalts d’alzheimer a partir de setembre. “Enviarem una <strong>enquesta mensual </strong>al cuidador i segons les respostes rebrà informació mitjançant missatges, vídeos o videoconferències”, explica la doctora<strong> Mercedes Fernández, </strong>líder del projecte. L’‘app’ també farà saltar l’alarma quan el pacient necessiti atenció d’algun professional de l’equip. El centre hospitalari visita cada any unes <strong>900 persones </strong>amb demència i desconeix quants familiars tindran accés al dispositiu. L’aplicació funcionarà a partir del setembre. </span>