NOU AJUNTAMENT DE BARCELONA

Els actors socials demanen a Colau prioritzar la vivenda, el comerç i la seguretat

L'AAVV Ciutat Meridiana, Barcelona Oberta, el Sindicat de Llogaters i el Gremi d'Hotels expressen els seus desitjos al nou govern

undefined47658091 barcelona  06 04 2019  manifestaci  sindicat llogaters  punx190712161325

undefined47658091 barcelona 06 04 2019 manifestaci sindicat llogaters punx190712161325 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Quatre anys després de l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia de Barcelona, Ciutat Meridiana (Nou Barris) segueix sent "l’últim barri" de la ciutat, el que té la "renda per càpita més baixa". Ho diu Fili Bravo, president de l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana. En aquest barri, conegut com a Ciutat Desnonament, es continuen produint uns quatre o cinc desnonaments per setmana. "Hi ha més de 200 famílies que ocupen pisos per necessitat", diu Bravo. Per això creu que la vivenda i les obres de millora del barri són les dues àrees principals que, sense més dilació, ha d’abordar el nou Govern municipal.

"Falten equipaments: l’associació de veïns fa 24 anys que està en un barracó provisional. I hi ha obres pendents: com la sortida del carrer de Pedraforca, les de la zona esportiva, les escales mecàniques o el pas a Can Cuiàs [a Montcada i Reixac]", explica Bravo. L’atur al barri també és un gran problema. "És veritat que amb Colau hi va haver diàleg i algunes millores, però la precarietat és tan gran, que no arriben".

Turisme "sostenible i de qualitat"

Per la seva banda, Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta (entitat composta per diferents eixos comercials locals), demana al nou ajuntament "recuperar la confiança amb el sector privat i econòmic". "El comerç ha estat mancat d’una col·laboració publicoprivada. També s’ha de millorar la seguretat –una cosa relacionada amb el 'top manta'– i promocionar més Barcelona", assenyala. Segons ell, la capital catalana "ha baixat" en el "rànquing" de ciutats turístiques. "El turisme que ve no té el poder adquisitiu d’abans. Hem d’aconseguir un turisme equilibrat sostenible, però de més qualitat".

Alscomerciants  de Barcelona, assegura, els "preocupa" la gestió d’una festivitat com el Nadal. "No s’ha tractat amb l’esplendor que la ciutat mereix". "Barcelona necessita una rehabilitació important. Ens han impactat molt els atemptats del 2017 i la situació política. Una cosa a la qual s’ha unit la falta de promoció de la ciutat", conclou.

Control dels lloguers

Per alSindicat de Llogaters, és imprescindible que les 10.000 vivendes buides que actualment hi ha a Barcelona "estiguin a disposició" de les administracions públiques. I, sobretot, exigeix al nou ajuntament mà dura amb el lloguer turístic il·legal. "A Barcelona hi ha pisos que es lloguen sencers però per habitacions. És una situació alegal. Volem que es reguli aquest mercat negre. S’han d’exigir llicències i limitar el temps màxim d’ús", demana Jaime Palomera, portaveu d’aquest sindicat. 

Palomera reconeix que regular el lloguer d’habitacions turístiques depèn de la Generalitat, si bé reclama a Barcelona una "normativa local". "L’ajuntament, a més, ha d’augmentar el parc públic de vivenda, que actualment no arriba al 2%. I quan hi hagi solars públics, ha de prioritzar que s’hi faci vivenda pública". En aquest sentit, el Sindicat de Llogaters reclama que s’aixequi vivenda pública als pavellons "infrautilitzats" de la Fira de Barcelona, en l’entorn de la plaça d’Espanya, així com també a les parts altes d’aquells edificis que no han arribat a la seva altura màxima. Finalment demanen a Colau que combati, encara més, l’assetjament immobiliari que exerceixen alguns grans propietaris.

Hotels i seguretat

Notícies relacionades

Per al Gremi d’Hotels de Barcelona és important que el govern municipal "reverteixi" la "pèrdua de prestigi" de la marca Barcelona. "També és necessari replantejar-se el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), ja que entenem que s’ha de regular el creixement, però és inacceptable una norma que no permeti millorar la qualitat de la planta hotelera de la ciutat", assenyala Jordi Mestre, president del Gremi.

A més, en matèria de seguretat i civisme, els hotelers reclamen el desplegament d’una estratègia "eficient, contundent i constant" en el temps que mitigui les "greus deficiències" que, en aquest sentit, pateix Barcelona i que "estan perjudicant greument la qualitat de vida de la ciutadania i visitants".